Οι εικόνες φρίκης στη Λωρίδα της Γάζας που είδε το παιδί σας στο δελτίο ειδήσεων το αναστάτωσαν πολύ. Όλη την ημέρα σας έκανε δεκάδες ερωτήσεις μεταξύ των οποίων εάν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο και σε εκείνο και εάν θα πάθετε κάτι κακό εσείς. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Τι μπορείτε να κάνετε
Ρωτάτε αρχικά τα παιδιά σας τι γνωρίζουν ή τι έχουν ακούσει για τον πόλεμο.
Προτρέπετε τα να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους.
Ενημερώστε τα με λόγια προσαρμοσμένα στην ηλικία τους για αυτό που συμβαίνει.
Αποφεύγετε να μοιράζεστε μαζί τους τις πολιτικές πεποιθήσεις σας ή να χωρίζετε τον κόσμο σε "καλούς" και "κακούς", γιατί αυτό είναι πολύ σχετικό. Εξάλλου, τα παιδιά δε διαθέτουν τις γνώσεις ή τις εμπειρίες σας για να κρίνουν.
Είναι απαραίτητο να τα καθησυχάσετε και να τα διαβεβαιώσετε πως κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να είναι ασφαλή. Η κουβέντα σας αυτή είναι "βάλσαμο" για τους φόβους και την ανασφάλεια των μικρών παιδιών.
Περιορίζετε την έκθεση των παιδιών στις σχετικές ειδήσεις.
Με τους εφήβους μπορείτε να κάνετε πιο αναλυτικές συζητήσεις, εφόσον είναι ευαισθητοποιημένοι και σας θέτουν ερωτήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, μη χάνετε ευκαιρία να σχολιάζετε, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, πόσο άσχημος είναι ο πόλεμος και τι τραγικές συνέπειες έχει- ότι δηλαδή σκοτώνονται άνθρωποι, μικρά παιδιά, καταστρέφονται πόλεις-,ποιες επιπτώσεις έχει στη ζωή, στην πρόοδο, στην οικονομία και στον πολιτισμό.
Τονίζετε πόσο σημαντική είναι η ειρήνη, ειδικά στις μέρες μας, όπου υπάρχουν πολλά μέσα για την επίλυση των διαφορών των λαών, όπως η διπλωματική οδός.
Μην εκπλαγείτε αν βλέπετε ότι το αγόρι σας συχνά να "παίζει πόλεμο". Είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίζει το άγχος και τους φόβους του.
Αν παρατηρήσετε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας, όπως ανησυχία στον ύπνο, εφιάλτες, φόβους, επιθετικότητα, αναλογιστείτε τη στάση σας, προσπαθήστε να το καθησυχάσετε και να περιορίσετε την παρακολούθηση σκηνών βίας από την τηλεόραση.
Βοηθήστε το να εκφράσει τα συναισθήματά του μέσα από τη ζωγραφική, τον πηλό, τις κατασκευές ή το κουκλοθέατρο. Έτσι "ξορκίζει" τους δικούς του εφιάλτες.