Πιπίλα: είναι εύκολο να τη σταματήσει;

Αναρωτιέστε με ποιο τρόπο θα πείσετε το παιδί σας να αποχωριστεί την πιπίλα του; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Πώς θα κόψετε την πιπίλα

Αρχικά λάβετε υπόψη σας την ηλικία του παιδιού, τη διάρκεια που χρησιμοποιεί την πιπίλα, όπως και την αντίδρασή του όταν τη χάνει.

Δεν είναι σωστό να εξαφανίσετε την πιπίλα ξαφνικά. Είναι πιθανό να προκαλέσετε μεγάλες αντιδράσεις.

Μειώνετε σταδιακά το χρόνο που έχει την πιπίλα στο στόμα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να το απασχολείτε με τραγουδάκια, με παιχνίδια ή πηγαίνοντας περιπάτους.

Δίνετε έμφαση στην επαφή του με παιδιά της ηλικίας του.

Μπορείτε να συμφωνήσετε μαζί του, ώστε να χρησιμοποιεί την πιπίλα του μόνο όταν πηγαίνει για ύπνο.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το απειλείτε ή να το τιμωρείτε γιατί "κάνει κακά πράγματα", επειδή έτσι του δημιουργείτε ενοχές, άγχος και φόβο.

Τα περισσότερα παιδιά μέχρι τα πέντε χρόνια έχουν σταματήσει μόνα τους ή με τη συνεργασία της νηπιαγωγού τη χρήση της πιπίλας.

Όταν το παιδί είναι πάνω από πέντε χρόνων και δυσκολεύεται να κόψει αυτή τη συνήθεια, ίσως είναι καλύτερα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Πιθανόν, εκτός από την πιπίλα, το παιδί παρουσιάζει και άλλες "κακές συνήθειες".