Όταν αγοράζετε παιχνίδια, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, τα εξής:
Όλα τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμμορφώνονται με ορισμένες ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας, που ορίζονται από την κοινοτική και την εναρμονισμένη Ελληνική νομοθεσία.
Προσοχή!
- Πριν αγοράσετε, ελέγξτε αν υπάρχει το CE ή και τυχόν ένδειξη για την ηλικία, προκειμένου να μην αγοράσετε παιχνίδι που προορίζεται για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.
- Διαβάστε τυχόν οδηγίες χρήσης του παιχνιδιού.
- Εφαρμόστε τυχόν οδηγίες τύπου, όπως: "Προσοχή! Να χρησιμοποιείται υπό την επίβλεψη ενηλίκων"
- Μην διστάζετε να αναφέρετε στις αρμόδιες αρχές τυχόν παρατηρήσεις σας για κάποιο παιχνίδι, προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα, εφόσον απαιτείται. Η βοήθεια σας είναι πολύτιμη για τον πληρέστερο έλεγχο της αγοράς.
Καθήκον του κάθε κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών του είναι να ελέγχουν αν τα παιχνίδια φέρουν το CE που αποτελεί διαβατήριο για την κυκλοφορία στην αγορά, και αν αυτά που φέρουν το CE συμμορφώνονται πράγματι προς τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας.
Αφού λοιπόν το σήμα τίθεται από τους κατασκευαστές και αφού πάντα υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες ενδεχομένως, για λόγους κόστους μπορεί να το θέτουν χωρίς ιδιαίτερο προβληματισμό, ενώ οι έλεγχοι δεν μπορεί παρά να είναι δειγματοληπτικοί, αυτό σημαίνει ότι το CE είναι ένδειξη, αλλά όχι και εγγύηση ασφαλείας του παιχνιδιού.
Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, συνιστάται στους γονείς να μην παρασύρονται από τη διαφήμιση, που ωθεί στον υπερκαταναλωτισμό, και να καλλιεργούν στα παιδιά τους κριτικό πνεύμα απέναντι στα στερεότυπα που προβάλλονται, επιλέγοντας παιχνίδια που προάγουν την ευρηματικότητα και την πρωτοβουλία του παιδιού. Το CE είναι ένδειξη, αλλά όχι και εγγύηση ασφαλείας του παιχνιδιού και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.
Χρύσα Τσιώτση
Δικηγόρος
LL.M in Information Technology and Telecommunications Law
(University of Strathclyde in Glasgow- U.K)
[email protected]