Προτάσεις για την καλύτερη συνεννόηση των γονιών

Με τον πατέρα του παιδιού σας αποφασίσατε να ακολουθήσετε διαφορετικούς δρόμους ωστόσο και οι δύο επιθυμείτε να διατηρήσετε μια καλή σχέση και να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ σας. Αναρωτιέστε πώς θα το πετύχετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Κάθε γονιός πρέπει να αντιμετωπίζει τον άλλον με σεβασμό.

Μην χρησιμοποιείτε προσβλητικές ή απαξιωτικές φράσεις στη μεταξύ σας επικοινωνία.

Δεχθείτε ότι οι ανάγκες των παιδιών σας είναι πιο σημαντικές από τις δικές σας. Η ζωή κάθε γονιού συνεχίζεται βέβαια και μετά το διαζύγιο, ωστόσο καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τις ανάγκες και τα ωράρια των παιδιών του.

Να τηρείτε το ωράριο επικοινωνίας σε κάθε περίπτωση. Όσο σημαντικός είναι ο δικός σας χρόνος, εξίσου σημαντικός είναι και του άλλου γονιού αλλά και των παιδιών σας. Σεβαστείτε, λοιπόν, και φροντίστε να μην ξεπεράσετε ποτέ τα 15 λεπτά καθυστέρησης, στη χειρότερη περίπτωση. Εξάλλου έτσι διδάσκετε μέσα από τις πράξεις σας τη σημασία της σταθερότητας και της συνέπειας στα παιδιά σας.

Κάθε διαφοροποίηση στο ωράριο πρέπει κατ’αρχάς να συζητηθεί με τον άλλον γονιό προτού ενημερώσετε τα παιδιά.

Τα παιδιά άνω των 10 ετών μπορούν να μετέχουν σε κάποιες συζητήσεις και να εκφράζουν τη γνώμη τους όταν οι γονείς το κρίνουν απαραίτητο. Θυμηθείτε, όμως, ότι η άποψη των παιδιών είναι μόνο μια γνώμη και όχι η τελευταία λέξη.

Σε περιπτώσεις που οι γονείς έχουν δυσκολία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, υπολογίζουν συχνά στα παιδιά προκειμένου να μεταφέρουν μηνύματα στον άλλο γονιό. Το παιδί σας όμως δεν πρέπει ποτέ να παίζει το ρόλο του αγγελιαφόρου και να επιφορτίζεται με ευθύνες που δεν του αναλογούν.

Να σέβεστε τη σχέση του άλλου γονιού με το παιδί του. Οι γονείς που βρίσκονται σε σύγκρουση καταφεύγουν σε υβριστικούς χαρακτηρισμούς, κατηγορούν και επικρίνουν ο ένας τον άλλον ότι δεν ασχολείται σωστά με τα παιδιά και δεν προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον. Συχνά το αποτέλεσμα είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες γονεϊκές προσεγγίσεις που προκαλούν σύγχυση στα παιδιά.

Μην εμπλέκετε το παιδί σας στις συγκρουσιακές σας σχέσεις με τον πρώην σύζυγο σας. Όταν υπονομεύετε συστηματικά τον άλλον γονιό, δημιουργείτε στο παιδί την εντύπωση ότι δεν πρέπει να τον εμπιστεύεται και του ζητάτε να ενστερνιστεί το θυμό σας και να συμμαχήσει μαζί σας εναντίον του.

Όλες οι διαφωνίες πρέπει να αντιμετωπίζονται χωρίς την παρουσία των παιδιών. Αντιδράσετε ως υπεύθυνοι ενήλικες και προστατέψτε τα παιδιά σας. Να θυμάστε ότι τα παιδιά που εμπλέκονται στις συγκρούσεις των γονιών είναι πιο επιρρεπή σε συναισθηματικές διαταραχές.

Πρέπει να κατανοήσετε ότι ακόμα κι αν είσαστε διαζευγμένοι ή έχετε παντρευτεί δεύτερη φορά, θα είσαστε πάντα μαζί με την ιδιότητα του γονέα κατά τη διάρκεια της ζωής σας χάριν των παιδιών σας. Το τέλος του γάμου σας δεν έθεσε τέλος στη γονεϊκή σας σχέση. Στη ζωή των παιδιών υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να τις μοιραστείτε, όπως επιτυχίες, ασθένειες, γάμοι, εγγόνια κ.λπ.