Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει στη χώρα μας το φαινόμενο της κατανάλωσης αλκοόλ από εφήβους καθώς σύμφωνα με έρευνες το 30% δηλώνει ότι πίνει κάποιο ποτό μία ή δύο φορές την εβδομάδα ενώ το 15% των εφήβων παραδέχεται ότι έχει μεθύσει πάνω από τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο.
Η εφηβεία είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος που τα παιδιά θέλουν να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν και να νιώσουν μεγάλοι. Αυτή η ανάγκη των εφήβων σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβασή τους στο αλκοόλ αλλά και την έλλειψη ενημέρωσης των γονέων μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες. Τα παιδιά που καταναλώνουν αλκοόλ παρουσιάζουν επιθετικότητα, συμπτώματα κατάθλιψης, αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους, πέφτει η απόδοσή τους στο σχολείο, καπνίζουν ενώ είναι πιο ευάλωτα στη δοκιμή ή ακόμα και στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε το παιδί σας όταν αντιληφθείτε ότι καταναλώνει αλκοόλ.
Συζητήστε μαζί του προκειμένου να μάθετε τους λόγους που το ωθούν στο αλκοόλ κι αν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Μην απαγορεύσετε τις εξόδους του. Αυξήστε την επίβλεψή σας με διακριτικότητα και προσπαθήστε να μειώσετε τις "ευκαιρίες" για τέτοιες συμπεριφορές.
Ρωτήστε το εάν τα παιδιά της παρέας του καταναλώνουν αλκοόλ κι αν εκείνο αισθάνεται άσχημα να αρνηθεί.
Βοηθήστε το παιδί σας να μειώσει το άγχος που αισθάνεται για οποιοδήποτε λόγο και δείξτε του άλλους τρόπους διασκέδασης και χαλάρωσης, όπως ο αθλητισμός.
Στο σπίτι είναι προτιμότερο να μη γίνεται χρήση αλκοόλ εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.
Εάν το παιδί σας συνεχίζει την κατανάλωση αλκοόλ ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.