Την άνοιξη οι μικρές εναλλαγές του καιρού μπορούν να αποτελέσουν αιτία για πολλές ιώσεις και κρυολογήματα για αυτό η παιδική διατροφή χρειάζεται προσοχή! Ο γνωστός διατροφολόγος Γιώργος Μουλίνος μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.
Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι εποχές που συνεπάγονται αυξημένη φυσική δραστηριότητα για τα παιδιά, επομένως τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουμε, είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού σε συνδυασμό με μία πλήρως ισορροπημένη διατροφή. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να καταναλώνουν συνεχώς φυσικούς χυμούς και φρούτα που τους προσφέρουν παράλληλα με τα υγρά και τα απαραίτητα μέταλλα και βιταμίνες.
Για τη καλύτερη προώθηση του ανοσοποιητικού συστήματος, η διατροφή τους θα πρέπει να είναι πλήρως ενισχυμένη, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, ψάρια, θαλασσινά (κυρίως λιπαρά ψάρια, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα) καθώς και σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνη (αυγό-κρέας-γαλακτοκομικά).
Φροντίζουμε να κάνουν μικρά, συχνά και θρεπτικά γεύματα. Τους προσφέρουμε τρία κυρίως γεύματα (πρωϊνό-μεσημεριανό-δείπνο) και δύο, τρία ενδιάμεσα σνακς. Αποφεύγουμε τα βαριά φαγητά (πχ. τηγανιτά, πικάντικα), γιατί η ζέστη καθυστερεί την κένωση του στομάχου και εντείνει τη δυσφορία. Το πρωινό γεύμα είναι αυτό που θα τους δώσει άμεσα ενέργεια και θα τα βοηθήσει να μην τσιμπολογήσουν.
Τους καλοκαιρινούς μήνες η διατροφή των παιδιών μπορεί να βελτιωθεί αισθητά λόγω της μεγάλης ποικιλίας σε φρούτα και λαχανικά. Οι τροφές αυτές περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλλά και αντιοξειδωτικά που προάγουν την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία των ιστών, του δέρματος, των ματιών. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες εξουδετερώνουν και τις ελεύθερες ρίζες που προκύπτουν από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και προλαμβάνουν έτσι την παχυσαρκία και άλλες παθήσεις.
Οι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τα παιδιά να ιδρώνουν πολύ και κατά συνέπεια αναζητούν συνεχώς κάτι δροσιστικό. Είναι απαραίτητο να τους προσφέρουμε υγρά και κυρίως νερό. Προσοχή, οι έτοιμοι φρουτοχυμοί περιέχουν μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης, ανεβάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και οδηγούν σε υπερέκκριση ινσουλίνης, αυξάνοντας την εναπόθεση λίπους στο σώμα.
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο καθώς και η παρατεταμένη νηστεία λόγω συχνής κολύμβησης οδηγεί συχνά σε λανθασμένες συνήθειες-τακτικές, όπως γεύμα νωρίς το μεσημέρι στην καντίνα. Έτσι όμως παραλείπουν δύο με τρία γεύματα, προσλαμβάνοντας κακές θερμίδες, λιγότερες από αυτές που απαιτούνται. Η διατροφή τους πρέπει να είναι χαμηλή σε λίπη και γλυκά, και θα πρέπει να αποτελείται από γαλακτοκομικά, κρεατικά, λαχανικά, φρούτα, και σιτηρά ή δημητριακά. Αποφεύγουμε τα κακά λιπαρά τα οποία περιέχονται στα: fast food, έτοιμα και συσκευασμένα τρόφιμα (τυρόπιτα, πίτσα, κρουασάν, μπισκότα, τσιπς, γαριδάκια) και προάγουμε τα καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, φρέσκα ψάρια). Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο νερό όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης, δηλαδή τρεις με τέσσερις ώρες μετά το γεύμα.
Επειδή η καλοκαιρινή περίοδος είναι γεμάτη από γευστικούς πειρασμούς, καλό είναι το παιδί να μη στερηθεί ορισμένες τροφές-γλυκά αλλά να γίνεται ελεγχόμενη κατανάλωση αποφεύγοντας τα παγωτά με χρώμα (χρωστικές, τεχνητές αρωματικές ουσίες).