Το παιδί σας σας κάνει να αισθάνεστε πολύ άσχημα...Σας κατηγορεί για ό,τι συμβαίνει, σας ασκεί κριτική για τα πάντα, δε χάνει ευκαιρία να σας πει κάποια κακία και γενικά νιώθετε πως είσαστε μονίμως στο στόχαστρο του. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Το παιδί θα σας ασκήσει περισσότερη κριτική από όση στους άλλους. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η κυρία Καππάτου, επί μια δεκαετία σας εξιδανίκευε, τώρα που μπαίνει στην εφηβεία, η πρώτη του δουλειά είναι να σας απομυθοποιήσει. Στο πλαίσιο της συχνά δίκαιης κριτικής του παιδιού για τα ελαττώματά σας, αντιδράστε με λογική και υπομονή!
Πώς να χειριστείτε την κατάσταση
Μην αποπαίρνετε το παιδί, βοηθήστε το όμως να μάθει να συνδέει την κριτική του με μια αντιπρόταση.
Είναι φυσικό να επικεντρώνεται στις απόψεις του, αφού το εγώ του και η λογική του συνεργάζονται για πρώτη φορά τόσο καλά.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της αντίδρασης, ο έφηβος μπορεί να γίνεται πολύ ενοχλητικός με τον εγωκεντρισμό του. Δοκιμάστε όταν συζητάτε μαζί του να του θυμίζετε ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι τριγύρω του με πιθανόν διαφορετικές απόψεις.
Αν σας εκνευρίζουν οι "διαλέξεις" που δίνει ή το ύφος του, κάντε υπομονή. Σπάνια εννοεί αυτά που λέει. Θα εκτονωθεί και το πιθανότερο είναι να σας προσεγγίσει μετά για συμφιλίωση.