Το παιδί σας παρακολουθεί με τις ώρες τηλεόραση. Το πρώτο πράγμα που κάνει μόλις επιστρέφει σπίτι από το σχολείο είναι να κάτσει στον καναπέ απέναντι από την τηλεόραση κι αν δεν τσακωθείτε μαζί του μπορεί να μη σηκωθεί ούτε για φαγητό! Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Γιατί παρακολουθεί ώρες τηλεόραση
Οι γονείς έχουν συνεχώς σε λειτουργία τη συσκευή της τηλεόρασης. Το παιδί σε αυτή την περίπτωση συνεχίζει απλώς ό,τι έμαθε.
Καθώς η τηλεόραση "παίζει" αδιάκοπα ακόμα και χωρίς να την παρακολουθεί κανείς στην οικογένεια, το παιδί συνηθίζει να την έχει "συντροφιά". Ο ήχος της τηλεόρασης καλύπτει συχνά τα κενά στην επικοινωνία μιας οικογένειας και κρύβει τη σιωπή.
Άλλοτε ο έφηβος νιώθει ότι δε μπορεί να κάνει κάτι σημαντικό και παρακολουθεί τηλεόραση επειδή η παθητικότητα του θεατή εκφράζει αυτό που αισθάνεται τη συγκεκριμένη περίοδο.
Παράλληλα, αισθάνεται ότι όταν παρακολουθεί τηλεόραση δε νιώθει μοναξιά, ενώ την άλλη μέρα στο σχολείο θα έχει κάτι να συζητήσει γιατί κάποιοι θα έχουν δει σίγουρα το ίδιο πρόγραμμα, ιδίως αν πρόκειται για κάποια δημοφιλή σειρά.
Ο έφηβος μπορεί να νιώθει κατάθλιψη και η τηλεόραση να τον βοηθά να ξεχνιέται με πιο διασκεδαστικές παραστάσεις.
Ίσως να αντιμετωπίζει προσωπικά ή οικογενειακά προβλήματα και οι τηλεοπτικές εκπομπές τον παρηγορούν καθώς "βλέπει και τα χειρότερα".
Μπορεί να έχει λίγους ή καθόλου φίλους και να καταπολεμά τη μοναξιά του με τα οικεία πρόσωπα της τηλεόρασης.
Οι εκπομπές στην τηλεόραση του δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι μετέχει στα κοινά. Η αλήθεια είναι ότι οι έφηβοι δε διαβάζουν εφημερίδες και αν η συσκευή ήταν κλειστή, δε θα αντιλαμβάνονταν τι συμβαίνει στην επικαιρότητα.
Τι μπορείτε να κάνετε
Όταν παρακολουθείτε τηλεόραση, να ασκείτε κριτική, δηλαδή να επισημαίνετε και τις ανακρίβειες ή τις υπερβολές.
Μην τοποθετήσετε χωριστή συσκευή στο δωμάτιο του παιδιού σας.
Ίσως να θεωρείτε τις ειδήσεις "ώρα οικογενειακής τηλεθέασης" αλλά συχνά περιέχουν περισσότερη βία από τις αστυνομικές ταινίες.
Οι γονείς "είναι πιο ήσυχοι" όταν το παιδί είναι σπίτι και "δε γυρίζει έξω" αλλά σκόπιμο είναι οι έφηβοι να συναλλάσσονται με τους συνομηλίκους τους. Εξετάστε το ενδεχόμενο μήπως η τηλεόραση είναι το άλλοθι του παιδιού για να αποφεύγει αντιπαραθέσεις. Αναρωτηθείτε πώς είναι οι σχέσεις του με τους συμμαθητές του και τις συμμαθήτριες του.
Μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο για το παιδί και καλό είναι να μη μένετε συνεχώς "κλεισμένη μέσα" παρακολουθώντας τηλεόραση.