Σε κάθε σπίτι με παιδί στην εφηβεία, η φράση "κανένας δε με καταλαβαίνει" ακούγεται πολύ συχνά…Αναρωτιέστε τι νιώθει το παιδί σας και πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Με αυτές τις λέξεις, όπως εξηγεί η κυρία Καππάτου, ο έφηβος δείχνει την ανάγκη για επιβεβαίωση και την επιθυμία να γίνει αυτόνομος. Η διαπίστωση ότι οι γονείς δεν τον καταλαβαίνουν του επιτρέπει να διαφεύγει από τη γονική εξουσία και δύναμη. Από τη μια μεριά, ο διάλογος είναι απαραίτητος και, από την άλλη, ο έφηβος έχει μια βαθιά εσωτερική και ασυνείδητη ανάγκη "να μην τον καταλαβαίνουν" ώστε τουλάχιστον να δείξει τη νέα του ταυτότητα.
Πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση
Πολλές φορές η σωστή απάντηση στο "δε με καταλαβαίνει κανένας εδώ μέσα" είναι το "έλα να συζητήσουμε και σίγουρα θα βρούμε άκρη".
Κατά κανόνα το παιδί που θα θέσει ένα συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να το ακούσετε υπομονετικά.
Ζητήστε του να αναλύσει το θέμα που το απασχολεί.
Στο τέλος, είτε ικανοποιήσετε το αίτημά του είτε όχι, θα μπορέσετε να του πείτε με επιχειρήματα ότι καταλάβατε πολύ καλά τι εννοούσε, αλλά διαφωνήσατε.
Το παιδί πρέπει να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη διαφορά του "συμφωνώ" και του "κατανοώ". Όταν, λοιπόν, έχει παράπονο, μπορεί να λέει "όλοι διαφωνείτε μαζί μου εδώ μέσα", αλλά όχι "κανένας δε με καταλαβαίνει".