Το παιδί σας ενώ διάβαζε στο δωμάτιό του ξαφνικά το έπιασε ταχυπαλμία, έντονος φόβος και είχε την αίσθηση ότι πνίγεται. Έκτοτε το παιδί σας καθημερινά ανησυχεί μήπως βιώσει ξανά κρίση πανικού. Αναρωτιέστε τι του συμβαίνει και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Η διαταραχή πανικού είναι μια από τις πιο συχνές αγχώδεις διαταραχές και όπως επισημαίνει η κυρία Καππάτου εκδηλώνεται αιφνίδια, απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα με επαναλαμβανόμενα επεισόδια έντονου φόβου κάτω από συνθήκες που δεν τον δικαιολογούν. Πρόκειται για μια τρομακτική και οδυνηρή εμπειρία και συχνά προκαλεί σημαντική ανησυχία μήπως ξαναπαρουσιαστεί.
Τα συμπτώματα
Η κρίση πανικού διαρκεί τουλάχιστον δέκα λεπτά και ο έφηβος παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:
Επαναλαμβανόμενα επεισόδια φόβου ή σωματικής δυσφορίας.
Σωματικά συμπτώματα όπως ταχυπαλμία, εφίδρωση, δύσπνοια ή αίσθημα πνιγμού, αστάθεια στο περπάτημα, ζαλάδα, τάση λιποθυμίας, τρέμουλο, ναυτία, πόνο στο στήθος, μουδιάσματα ή "τσιμπήματα", την αίσθηση ότι πνίγεται.
Ψυχολογικά συμπτώματα ή ανησυχίες όπως φόβο απώλειας ελέγχου, φόβο ότι είναι τρελός, φόβο του θανάτου, ότι του συμβαίνει κάτι εξωπραγματικό, ότι δεν είναι ο εαυτός του αλλά ένα τρίτο πρόσωπο.
Επίμονη ανησυχία μήπως του ξανασυμβεί.
Φόβο εγκλωβισμού σε μέρη ή καταστάσεις όπως το αυτοκίνητο, υπερβολική κίνηση στο δρόμο, τα εμπορικά κέντρα, τα θέατρα, τα τρένα κ.α.
Δυσκολία να εξηγήσει τη συμπεριφορά του.
Χαμηλή αυτοεκτίμηση, απομόνωση από τους συμμαθητές του ή απροθυμία να συμμετάσχει σε δραστηριότητες.
Τι πρέπει να κάνετε
Ο έφηβος έχει ανάγκη την υποστήριξη και την κατανόησή σας.
Ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόβλημα και καθησυχάστε το παιδί, λέγοντάς του ότι με την κατάλληλη βοήθεια θα ξεπεράσει.
Εξηγήστε του ότι κατανοείτε πως όσα νιώθει είναι όντως τρομακτικά.
Διαβεβαιώστε το κατηγορηματικά ότι αυτά δεν απειλούν τη ζωή του. Θα ωφεληθεί αν συνειδητοποιήσει ότι η κρίση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη αλλά δε θα το σκοτώσει.
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δε δοκιμάζει ναρκωτικά ή αναβολικά. Οι ουσίες αυτές πολλές φορές προκαλούν κρίσεις πανικού χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη διαταραχή.
Διερευνήστε μήπως υπάρχει οργανικό πρόβλημα όπως με το θυρεοειδή κ.α. Απευθυνθείτε στον οικογενειακό γιατρό σας ώστε να αποκλείσει κάποια παθολογικά αίτια που ενδεχομένως προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με τη διαταραχή πανικού.