Τα πρώτα χρόνια της ζωής τους τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο μέσα στο σπίτι. Στο σπίτι, όμως, παραμονεύουν μεγάλοι κίνδυνοι, για αυτό οι γονείς θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα ασφάλειας για να τα προστατέψουν από πιθανούς τραυματισμούς. Αυτά τα μέτρα βέβαια δεν αναιρούν το βασικό κανόνα της διαρκούς επιτήρησης.
Ίσως από τα πιο επικίνδυνα δωμάτια για ένα μικρό παιδί είναι η κουζίνα. Τοποθετήστε ειδικές ασφάλειες στα ντουλάπια όπου φυλάσσετε τα αιχμηρα αντικείμενα, όπως επίσης και στο ψυγείο ώστε να μη μπορούν να τα ανοίξουν. Αποφύγετε να βάζετε τραπεζομάντηλα στα τραπέζια καθώς μπορεί να τα τραβήξουν, παρασύροντας οτιδήποτε έχετε πάνω. Τοποθετήστε στα μάτια της κουζίνας προστατευτικά καπάκια κι αν έχετε σκεύη πάνω φροντίστε η λαβή τους να είναι προς τα μέσα για να μην τη φθάνουν.
Στο μπάνιο μαζέψτε τα καλλυντικά, τα σαμπουάν, τα ξυραφάκια, τα απορρυπαντικά και τα φάρμακα και τοποθετήστε τα στα πιο ψηλά ντουλάπια. Να έχετε πάντα κλειστή την πόρτα του πλυντηρίου και το καπάκι της λεκάνης ενώ θα πρέπει να βάλετε αντιολισθητικά πατάκια στη μπανιέρα.
Σε όλο το σπίτι φροντίστε να μην υπάρχουν εκτεθειμένα καλώδια, τα μικροαντικείμενα να είναι μαζεμένα σε κάποιο συρτάρι, στις πρίζες να βάλετε προστατευτικά καλύμματα, όπως επίσης και σε όλες τις γωνίες των επίπλων, ώστε να μην τραυματιστεί το παιδί σε ενδεχόμενη πτώση. Να μην υπάρχουν δίπλα σε παράθυρα καρέκλες και έπιπλα στα οποία το παιδί θα μπορούσε να ανέβει.
Εάν υπάρχουν εσωτερικές σκάλες θα πρέπει οπωσδήποτε να βάλετε προστατευτική πόρτα στο κάτω και το πάνω μέρος της. Μην αφήνετε στα τραπέζια τρόφιμα, τασάκια με τσιγάρα, αναπτήρες και σπίρτα. Αφαιρέστε τα κορδόνια από τα στόρια και τις κουρτίνες διότι μπορουν να γίνουν αιτία πνιγμού. Να βάζετε πάντα την προστατευτική σίτα μπροστά στο τζάκι όταν είναι αναμμένο.
Τέλος, στο μπαλκόνι τοποθετήστε προστατευτικό δίχτυ και απομακρύνετε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμεύσει ως σκαλοπάτι για το παιδί όπως γλάστρες και καρέκλες.