Το παιδί σας αναβάλλει διαρκώς το διάβασμα με αποτέλεσμα ενώ έχει όλη την ημέρα στη διάθεσή του τελικά να κάθεται να διαβάσει αργά το βράδυ. Στο σπίτι καθημερινά λόγω αυτής της αναβλητικότητας και της έλλειψης συγκέντρωσης υπάρχουν εντάσεις καθώς εσείς του φωνάζετε να πάει να διαβάσει κι εκείνο αδιαφορεί. Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να διαχειριστεί το χρόνο του; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Ζητήστε του να καταγράψει τις καθημερινές ασχολίες του (λ.χ. το σχολείο, το φαγητό, το διάβασμα, το φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο, τον αθλητισμό, τις εξόδους με τους φίλους, την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης)
Να σημειώσει πόσο χρόνο καταναλώνει σε καθεμιά.
Θα διαπιστώσει ότι τα χρονικά όρια για να διαβάσει και να χαζέψει είναι περιορισμένα, Αν κάνει το ίδιο και για τις ώρες του Σαββατοκύριακου, θα εκπλαγεί όταν ανακαλύψει ότι ακόμα και τότε δε χωρούν όσα "περισσεύουν" από τις καθημερινές.
Να δοκιμάσει να τα χωρίσει σε κατηγορίες περισσότερο και λιγότερο επειγόντων.
Αν είναι αναποφάσιστο, βοηθήστε το να ξεκαθαρίσει μόνο του ποια είναι τα επείγοντα και σημαντικά πράγματα μέσα στην καθημερινή ρουτίνα του.
Σταδιακά θα αρχίσει να κατανοεί τις σημαντικές και απαραίτητες ατομικές του υποχρεώσεις (που πρέπει να διεκπεραιωθούν σήμερα οπωσδήποτε) από εκείνες που έχουν δευτερεύουσα σημασία.