Το παιδί σας, είτε πρόκειται για τις εξόδους με τους φίλους του, είτε για τα μαθήματα του σχολείου σας λέει ψέματα. Έχετε δοκιμάσει με το καλό να του πείτε ότι δεν είναι σωστό αυτό που κάνει, το έχετε απειλήσει με τιμωρία χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Συζητήστε αναλυτικά με το παιδί σας σχετικά με τη συνήθεια του να λέει ψέματα και ρωτήστε το γιατί υιοθετεί αυτή τη συμπεριφορά.
Ακούστε το με προσοχή ακόμα κι αν δε συμφωνείτε.
Διαβεβαιώστε το ότι το αγαπάτε παρ’ ότι δε σας αρέσει η τακτική του. Να θυμάστε ότι κάτω από αυτή τη συμπεριφορά κρύβεται κάτι.
Να καταστήσετε σαφές ότι στην οικογένεια σας το ψέμα πάντα θα αντιμετωπίζεται σα σοβαρό παράπτωμα.
Εξηγήστε στο παιδί τις επιπτώσεις που υφίσταται κάποιος όταν λέει ψέματα.
Ρωτήστε το αν έχει αντιληφθεί ότι λέγοντας ψέματα πληγώνει αυτούς που αγαπά.
Τονίστε του ότι αυτοί που ψεύδονται κάνουν περίπλοκη τη ζωή τους γιατί φοβούνται μήπως μαθευτεί η αλήθεια και έλθουν τα πάνω κάτω.
Συχνά η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου γιατί καλύπτουν το ένα ψέμα με άλλο και βρίσκονται σε δύσκολη θέση γιατί δε μπορούν να θυμηθούν τι είπαν στον καθένα.
Βλάπτουν τελικά τον εαυτό τους επειδή δεν έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν την αλήθεια των ενεργειών τους. Έτσι αυτό που πετυχαίνουν είναι να μειώνουν την αυτοεκτίμησή τους.
Οι ψεύτες συνήθως είναι μοναχικοί: απομονώνονται προκειμένου να αποφεύγουν τις ερωτήσεις από αυτούς στους οποίους είχαν πει ψέματα.
Όσο πιο συχνά λένε ψέματα τόσο πιο πιθανό είναι να τα πιστέψουν και οι ίδιοι.
Το συμπέρασμα είναι ότι οι ψεύτες ξεγελούν τον ίδιο τον εαυτό τους. Γιατί τα ψέματα δε διαρκούν και οι ψεύτες δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο θέλουν να πιστεύουν.
Μιλήστε λεπτομερώς για την εμπιστοσύνη, δώστε στο παιδί έναν κατάλογο με πράγματα που θα το ωφελήσουν όταν το εμπιστεύεστε.
Ρωτήστε το αν θα ήθελε να αλλάξει.
Διαβεβαιώστε το ότι θα είσαστε δίπλα του σε αυτή την προσπάθεια και ότι σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη με σκοπό να δώσετε μια ευκαιρία ώστε να δημιουργηθεί μια ειλικρινής σχέση μεταξύ σας χωρίς δυσπιστία.
Μην αισθάνεστε ενοχή για τον τρόπο που το μεγαλώσατε, όλοι οι γονείς κάνουν λάθη. Το βασικό είναι να τα εντοπίζουν και να έχουν τη διάθεση και τη δυνατότητα να τα διορθώνουν.
Προσοχή! Όταν το ψέμα είναι το βασικό μέσο επικοινωνίας με τον έφηβο πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο.