Η ακαταστασία που επικρατεί στο δωμάτιο του παιδιού σας μπορεί να σας τρελάνει. Όπου κι αν κοιτάξετε πεταμένα ρούχα, παπούτσια και βιβλία…Ίσως όμως το χειρότερο σε αυτή την κατάσταση είναι ότι όταν του ζητάτε να μαζέψει τα πράγματά του σας απαντάει "δικό μου είναι το δωμάτιο, ό,τι θέλω θα κάνω!". Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Δεχθείτε την ακαταστασία του παιδιού στο δωμάτιό του και περιοριστείτε για ένα διάστημα σε συμφωνίες που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους. Όταν το παιδί αισθάνεται ελεύθερο στο δικό του χώρο, δε θα νιώθει να "πνίγεται" από την απόλυτη τάξη. Η τακτοποιημένη κατάσταση γύρω του δε θα έρχεται διαρκώς σε σύγκρουση με την εσωτερική αταξία του. Το δωμάτιό του εξάλλου είναι ο προσωπικός του χώρος και πρέπει να αισθάνεται ότι τον ελέγχει.
Έχει μεγάλη σημασία να μην αποδιοργανωθεί η ζωή της υπόλοιπης οικογένειας.
Όταν το δωμάτιό του είναι ακατάστατο, ρωτήστε το τι προτείνει εκείνο. Συνήθως τα παιδιά φιλοτιμούνται και δέχονται να κάνουν μια μικρή προσπάθεια έστω μια φορά στις 7-10 ημέρες για να βοηθήσουν στην καθαριότητα.
Ζητήστε του να κάνει μια λίστα με τις υποχρεώσεις που κατά τη γνώμη του έχετε εσείς οι γονείς και να επιλέξει κάποιες που να μπορεί να αναλάβει εκείνο.