Το διαζύγιο σίγουρα είναι ένα ισχυρό σοκ για τη ζωή του παιδιού, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν από τους γονείς του ώστε να το βοηθήσουν να το αντιμετωπίσει. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" και "Οι γονείς χωρίζουν", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Προετοιμάστε το παιδί μερικές ημέρες πριν από την ημέρα της μεγάλης μετακόμισης της οικογένειας ή του ενός γονιού.
Αποφύγετε, εάν μπορείτε, να αλλάξετε γειτονιά ή σχολείο.
Αν είναι δυνατόν, επισκεφθείτε με το παιδί το νέο σας διαμέρισμα ή το διαμέρισμα του γονιού που φεύγει από το σπίτι.
Καθησυχάζετε το τακτικά για την αγάπη σας γιατί έχει ανάγκη να ακούει ότι ο μπαμπάς και η μαμά ακόμα κι αν δε μένουν μαζί εξακολουθούν να το αγαπούν και να ασχολούνται με αυτό.
Αποφύγετε να του μιλάτε για τις συγκρούσεις σας με τον πατέρα του και να εκφράζετε τη δυσαρέσκεια σας απέναντί του.
Αφήστε το παιδί σας να ζήσει την παιδικότητά του, μην του μεταφέρετε πολλές ευθύνες και μην το κάνετε έμπιστο ακροατή των πολύ προσωπικών σας ζητημάτων. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί είναι πάντα παιδί.
Προτρέψτε το να έχει συχνή επαφή με τον άλλον γονιό.
Είναι σημαντικό να υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα επαφής με τον άλλο γονιό. Αν, για παράδειγμα, το παιδί έχει κάτι σοβαρό να κάνει το Σαββατοκύριακο που πρέπει να πάει στον πατέρα του, να μπορείτε να μεταφέρετε την επίσκεψή του για το επόμενο.
Να έχετε ανοικτά τα αυτιά σας ώστε να ακούτε τι σας λέει το παιδί σας, αλλά και τα μάτια σας ώστε να βλέπετε τι σας δείχνει με τη συμπεριφορά του. Θυμηθείτε: τα παιδιά δεν εκφράζουν πάντα με λόγια τα συναισθήματά τους. Πρέπει να έχετε την οξύνοια να αποκωδικοποιείτε τα μηνύματα, τα συμπτώματα, τα στοιχεία και τις ενδείξεις, όπως για παράδειγμα την επιθετική συμπεριφορά, την αυξημένη κινητικότητα κλπ.
Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια κανονικότητα στη ζωή σας, με ξεκάθαρους κανόνες και όρια, που στις βασικές αρχές τους έχετε συμφωνήσει από κοινού οι δύο γονείς. Το παιδί αισθάνεται ασφάλεια όταν αντιλαμβάνεται ότι οι γονείς του ακολουθούν μία κατεύθυνση. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι και οι δύο πρέπει απαραίτητα να έχουν τους ίδιους ακριβώς κανόνες ως προς το θέμα του ύπνου, των γευμάτων, του ελεύθερου χρόνου, των καθηκόντων, των συναντήσεων με φίλους κλπ. Ενδεχομένως θα υπάρχουν αποκλίσεις ωστόσο σε γενικές γραμμές θα πρέπει να διατηρούνται οι βασικές συνήθειες των παιδιών όπως ίσχυαν πριν το διαζύγιο. Απλώς κάθε γονιός καλείται μόνος του να τηρήσει ένα κοινό πρόγραμμα. Οι διαφορετικοί κανόνες προκαλούν σύγχυση στα παιδιά και τριβές μεταξύ των γονέων.
Διατηρήστε τους δεσμούς και τις επισκέψεις στις γιαγιάδες-παππούδες και των δύο γονιών και στη γενικότερη οικογένεια, όπως θείες, θείους, ξαδέρφια κυρίως αν αυτοί οι δεσμοί ήταν σημαντικοί πριν από τη ρήξη.
Αποφύγετε να συγκατοικήσετε με νέο σύντροφο την εποχή της ρήξης. Πρέπει να σεβαστείτε το ρυθμό της προσαρμογής του παιδιού σας. Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι ο χωρισμός είναι μεγάλο σοκ για τη ζωή του.