Το παιδί σας αμέσως μόλις μπαίνει στο σπίτι κάθεται μπροστά στον υπολογιστή για να μιλήσει μέσω facebook με τους φίλους του ή πιάνει το κινητό! Όλος ο ελεύθερος χρόνος του αφιερώνεται αποκλειστικά στην επικοινωνία μαζί τους! Αναρωτιέστε πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά", "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά", "Οι γονείς χωρίζουν" και "Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση", κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Το παιδί που μιλάει με τους φίλους του μπορεί όντως να λέει κουβέντες "αερολογίας" αλλά για το ίδιο, όπως επισημαίνει η κυρία Καππάτου, είναι ζωτικής σημασίας, είναι η επικοινωνία "με τους δικούς του" που του είναι απολύτως απαραίτητη. Όταν όμως διαπιστώσετε πως το παιδί χρησιμοποιεί το facebook και το κινητό για να επικοινωνήσει με τους φίλους παραμελώντας τις άλλες του δραστηριότητες, αναλογιστείτε μήπως δεν τους συναντά όσο συχνά χρειάζεται, ενδεχομένως εξαιτίας των απαγορεύσεών σας ή των υποχρεώσεών του ή υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα το παιδί σας και νιώθει την ανάγκη να το μοιράζεται μαζί τους. Φερθείτε διακριτικά με στόχο όχι να ελέγξετε το παιδί αλλά να το στηρίξετε στο πιθανό πρόβλημα που το έχει αποσυντονίσει.
Τι πρέπει να κάνετε
Να καθορίσετε συγκεκριμένα τις ώρες που θα χρησιμοποιεί το facebook ή το κινητό κατόπιν συμφωνίας μαζί του.
Δώστε του τη δυνατότητα να επιλέξει το ίδιο πότε θέλει να αφιερώνει χρόνο στην επικοινωνία με τους φίλους του. Για παράδειγμα, αφού ολοκληρώσει τα μαθήματά του μπορεί να χρησιμοποιεί το facebook ή το τηλέφωνο για τριάντα λεπτά ή παραπάνω ανάλογα με τη συνεννόηση σας.
Μη λογοκρίνετε το περιεχόμενο των συνομιλιών του παιδιού. Ακόμα κι αν πιστεύετε βαθύτατα ότι συζητιούνται "ανοησίες" δεν έχετε δικαίωμα να παρεμβαίνετε στις συνομιλίες του. Με αυτόν τον τρόπο ενδέχεται να δημιουργήσετε αρνητικό κλίμα και ρήγμα στη σχέση σας.