Κάθε πρωί που ζητάτε από το παίδι σας να σηκωθεί από το κρεβάτι για να πάει σχολείο, εκείνο σας λέει ότι πονάει το κεφάλι του, η κοιλιά του, έχει πυρετο, τάση προς έμετο, νιώθει ζαλάδα. Εσείς φυσικά τρέχετε να δείτε τι του συμβαίνει και μιλάτε αμέσως με το γιατρό. Τι γίνεται εάν εκείνος σας διαβεβαιώσει ότι το παιδί σας δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας; Ας πούμε ότι την πρώτη φορά του επιτρέψατε να μείνει σπίτι και φυσικά όλα τα συμπτώματα ξεπεράστηκαν. Τι γίνεται εάν καθημερινά αρνείται να πάει στο σχολείο;
Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η σχολική φοβία δεν έχει καμία σχέση με τη φυσιολογική άρνηση των παιδιών κάποιες φορές να μη θέλουν να πάνε σχολείο ή με τις αρνητικές αντιδράσεις του παιδιών όταν πρωτοπηγαίνουν σχολείο.
Ο όρος "σχολική φοβία" είναι μία αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από φοβο για την παρακολούθηση του σχολείου και εμφανίζεται στα παιδια που πηγαίνουν παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο ενώ κορυφώνεται στη Β΄τάξη του Δημοτικού. Υπάρχει βέβαια περίπτωση να παρατηρηθεί και στο Γυμνάσιο.
Οι αιτίες που προκαλούν σχολική φοβία είναι πολλές όπως το έντονο άγχος για το πώς θα προσαρμοστούν σε ένα χώρο που δεν είναι οικείος και πώς θα αντιμετωπιστούν από τους συμμαθητές και δασκάλους, μπορεί να οφείλεται στον ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τη μητέρα τους και στην ασφάλεια που νιώθουν δίπλα της ή ακόμα και σε μια άσχημη εμπειρία που είχαν στο σχολείο.
Τα συμπτώματα της σχολικής φοβίας είναι η συστηματική άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο, ψυχοσωματικές διαταραχές όπως πονοκέφαλοι, κοιλιακοί πόνοι κ.α που εκδηλώνονται κάθε πρωί που ετοιμάζεται να πάει σχολείο και ποτέ τα Σαββατοκύριακα, νευρικότητα, θυμός, κλάμα, παράπονα για συμμαθητές και δασκάλους και δυσκολία του παιδιού να κοιμηθεί και να φάει.
Εάν αντιληφθείτε οτι το παιδί σας αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με κάποιον ειδικό, ο οποίος θα το βοηθήσει να ξεπεράσει το άγχος και το φόβο ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο σχολείο.