Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί στο ψέμα πολλές φορές σχετίζονται με την ηλικία του. Η συγγραφέας του βιβλίου "Raising Kids With Character" και συνεργάτιδα του CNN Dr. Elizabeth Berger, υποστηρίζει ότι τα παιδιά στην ηλικία των 9 ετών καταφεύγουν στο ψέμα, προκειμένου να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες κάποιας πράξης τους ή να ξεγλιστρήσουν από μια δυσάρεστη κατάσταση. Το παιδί μπορεί επίσης να πει ψέματα για να προστατεύσει κάποιον άλλον ή και τον ίδιο του τον εαυτό, αν το τρομάζουν οι συνέπειες και αν θεωρεί ότι δε μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Αυτή η τακτική της "απάτης" απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και επιμονή για να λάβει τέλος.
Βήμα 1ο
Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα στο παιδί σας. Στην ηλικία των 9 χρόνων πρέπει να έχει εμπεδώσει καλά ότι είναι λάθος να καταφεύγει στα ψέματα. Από την άλλη, μπορεί εσείς η ίδια άθελά σας μέσα από τη δική σας συμπεριφορά και τα μικρά ψέματα της καθημερινότητας, να το έχετε μάθει ότι κάποια αθώα ψεματάκια ίσως και να είναι απαραίτητα κάποιες φορές...Καλό είναι να προσέχετε να μη σας ακούει όταν π.χ κάνετε μία φιλοφρόνηση σε κάποιον που δεν εννοείτε και μετά εκφράζετε σε κάποιον άλλο την πραγματική σας άποψη.
Βήμα 2ο
Προσπαθήστε να το κάνετε πολύ εύκολο στο παιδί να σας λέει πάντα και για τα πάντα την αλήθεια. Αν γνωρίζετε ότι ψεύδεται για κάτι, μην αντιδράσετε αμέσως, μείνετε για λίγο σιωπηλή, ώστε να έχει το χρόνο να συνειδητοποιήσει τι έκανε και να το διορθώσει. Να θυμάστε ότι το ψέμα, το χρησιμοποιεί για να αποφύγει τις συνέπειες κάποιας πράξης. Προσπαθήστε, λοιπόν, να βοηθήσετε το παιδί να αποβάλλει το στρες και το φόβο για να μιλήσει ανοιχτά και ξεκάθαρα.
Βήμα 3ο
Επιβραβεύστε το παιδί όταν βρίσκει το θάρρος να πει την αλήθεια! Να του μάθετε ότι το αποτέλεσμα της ειλικρίνειας είναι πιο ευχάριστο από την αποφυγή μιας δυσάρεστης κατάστασης μέσω κάποιου ψέματος. Πρέπει να του δείχνετε εμπράκτως ότι εκτιμάτε ιδιαίτερα την ειλικρίνεια του και να μην το τιμωρείτε ούτε να θυμώνετε, από τη στιγμή που δεν σκεπάζει το "λάθος" του με κάποιο ψέμα.
Βήμα 4ο
Μην αποκαλείτε ποτέ το παιδί "ψεύτη". Ο χαρακτηρισμός αυτός είναι υποτιμητικός, απαξιωτικός και ρισκάρετε να προκαλέσετε στο παιδί την επιθυμία έστω και από αντίδραση να ταυτιστεί με το χαρακτηρισμό που του αποδώσατε.
Συμβουλές:
Όταν έρχεστε αντιμέτωπη με τα ψέματα ενός 9χρονου παιδιού πρέπει οπωσδήποτε να αναρωτηθείτε εάν υπάρχει κάτι στη δική σας συμπεριφορά που να τα έχει προκαλέσει. Η υπερβολική αυστηρότητα και οι τιμωρίες σίγουρα οδηγούν το παιδί στην κάλυψη των γεγονότων μέσω της πιο εύκολης και ανώδυνης (στο μυαλό του) οδού, το ψέμα...