Αναρωτιέστε πότε το παιδί σας θα μάθει να χαιρετάει, να λέει "ευχαριστώ" ή να μη μιλάει με το στόμα γεμάτο; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Το παιδί θα κατακτήσει σταδιακά τους κανόνες καλής συμπεριφοράς σε συνάρτηση πάντα με το οικογενειακό του περιβάλλον, επισημαίνει η κυρία Καππάτου. Δηλαδή μην περιμένετε το παιδί σας να είναι ευγενικό, ενώ εσείς παραφέρεστε.
Το παιδί από τα τρία, τέσσερα χρόνια, εποχή που συνήθως ξεκινά τη φοίτηση του σε κέντρο προσχολικής εκπαίδευσης, θα μάθει να λέει "παρακαλώ", "συγγνώμη", "ευχαριστώ", ανάλογα με την περίσταση. Ωστόσο, παρακολουθώντας θα μιμηθεί τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι γονείς του.
Ξεκινώντας τη φοίτηση του στην Α' Δημοτικού θα έχει μάθει σε ικανοποιητικό βαθμό να συμπεριφέρεται καλά την ώρα του φαγητού, δηλαδή να χρησιμοποιεί σωστά τα κουτάλια και τα πιρούνια, να μη μιλά με το στόμα γεμάτο, να περιμένει τη σειρά του για να σερβιριστεί, να μη χρησιμοποιεί τα σκεύη των άλλων. Επίσης, όταν βρίσκεται με πολύ κόσμο να μη μιλά πολύ δυνατά, να φροντίζει να απομακρυνθεί από τους άλλους αν πρέπει να σας πει κάτι κλπ. και να περιμένει τη σειρά του για να μιλήσει, χωρίς να διακόπτει το συνομιλητή του.
Στα δέκα έως δώδεκα χρόνια, το παιδί θα κατανοεί πλήρως τις ιδιαιτερότητες των ευπαθών ομάδων και θα σέβεται τους αρρώστους, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία.
Μέχρι τα δέκα έχει μάθει να συμπεριφέρεται καλά όταν φιλοξενείται κάπου π.χ. να στρώνει το κρεβάτι του, να μην ξεχνά να ευχαριστήσει όταν πρόκειται να φύγει κ.α.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα γίνει ευγενικό;