Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 από το Κέντρο Ερευνών “Child Trend Research Center”, οι έφηβοι που διατηρούν καλές σχέσεις με τους γονείς τους, τείνουν να αποδίδουν καλύτερα στις σπουδές τους, παρουσιάζουν λιγότερα περιστατικά χρήσης ναρκωτικών ουσιών και σεξουαλικά δεν είναι τόσο ενεργοί. Η εφηβεία όμως, όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, πρόκειται για μία πολύ δύσκολη περίοδο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους! Μάθετε τι πρέπει να προσέξετε στη συμπεριφορά σας!
Οι γονείς συχνά πέφτουν στην παγίδα να φέρονται στους εφήβους σαν να είναι ακόμα μικρά παιδιά. Οι έφηβοι όμως εισπράττουν την υπερπροστατευτική συμπεριφορά των γονιών τους ως έλλειψη σεβασμού. Θεωρούν ότι οι γονείς τους επιμένουν να παραβλέπουν και να αγνοούν το γεγονός ότι πλησιάζουν στην ενηλικίωση και κάπως έτσι ξεκινάνε τα προβλήματα και οι συγκρούσεις. Θα πρέπει να επιτρέπετε στο παιδί σας να τεστάρει τις δυνατότητές του, να το προετοιμάζετε ουσιαστικά για να αρχίσει να πατάει στα πόδια του και να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί αν μπορεί να τα καταφέρει να φύγει από το πατρικό του σπίτι.
Επιτρέψτε στο παιδί σας να εκφράζει τη γνώμη του χωρίς να το εξαναγκάζετε έμμεσα ή άμεσα να συμφωνεί πάντα με τη δική σας. Σύμφωνα με το site MayoClinic.com που ειδικεύεται σε αυτού του είδους τα θέματα, είναι φυσιολογικό κομμάτι της ενηλικίωσης να θέλει ο έφηβος να έχει το θάρρος της δικής του γνώμης. Σε μικροδιαφωνίες καλό είναι, προκειμένου να διατηρούνται οι ισορροπίες, να του δίνετε που και που δίκιο. Όταν πρόκειται για την ασφάλεια του όμως πρέπει να είσαστε σταθερή, προστατευτική και ενίοτε αυστηρή. Αντιθέτως, ο άνευ λόγου διαρκής έλεγχος, σε κάθε ενέργεια ή σκέψη του εφήβου, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τη μεταξύ σας σχέση.
Οι περισσότεροι έφηβοι συνήθως ισχυρίζονται ότι οι γονείς τους δεν τους σέβονται και επιμένουν να αγνοούν τα "θέλω" τους. Κάθε φορά, λοιπόν, που ακούτε το παιδί σας να παραπονιέται, αιτιολογήστε τη στάση σας με ψυχραιμία, ηρεμία, διάλογο και επιχειρήματα. Δείξτε του ότι δεν το αντιμετωπίζετε σαν υποδεέστερο. Έχετε διάθεση να το ακούσετε αρκεί να σας ακούσει και εκείνο.