Μιλήστε στο παιδί σας για το σεξ

Σε μια εποχή που τα παιδιά έχουν τις πρώτες τους σεξουαλικές εμπειρίες σε μικρότερη ηλικία από ό,τι παλιά, το σεξ προβάλλεται απροκάλυπτα παντού και στα σχολεία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι ελλιπής, οι γονείς οφείλουν να μιλούν στα παιδιά τους από νωρίς για το σεξ ώστε να τα βοηθήσουν να διαµορφώσουν µια ισορροπηµένη σεξουαλική προσωπικότητα και να αποκτήσουν μια υγιή αντίληψη για το σεξ.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μιλήσετε στο παιδί σας για το σεξ, ωστόσο θα πρέπει να αποβάλλετε το άγχος και να σκεφθείτε ότι πρόκειται για μια φυσιολογική λειτουργία. Με λόγια απλά, ανάλογα με την ηλικία του ώστε να μπορεί να τα κατανοήσει, μιλήστε στο παιδί σας για το σεξ.

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Σε αυτή τη φάση της ζωής τους τα παιδια εξερευνούν το σώμα τους, ανακαλύπτουν το φύλο τους και τη σεξουαλικότητά τους. Συχνά κάνουν διάφορες ερωτήσεις. Οι απαντήσεις θα πρέπει να απλές, καθησυχαστικές και να αφορούν μόνο την ερώτησή τους.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Τα παιδιά χρειάζονται πλέον λεπτομερείς πληροφορίες καθώς έχουν αρχίσει να βλέπουν αλλαγές στο σώμα τους. Θα πρέπει να ενημερωθούν για τα γεννητικά τους όργανα, την υγιεινή τους και τη διαδικασία αναπαραγωγής.

ΕΦΗΒΕΙΑ

Παρά τη δυσκολία που παρουσιάζουν στην επικοινωνία σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά θα πρέπει να ενημερωθούν για τις μεθόδους αντισύλληψης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τον αυνανισμό αλλά και άλλα θέματα όπως η σεξουαλική ηθική, ο αμοιβαίος σεβασμός, η υπευθυνότητα και η αγάπη.