Αναρωτιέστε ποια συμπεριφορά του παιδιού σας πρέπει να σας κινητοποιήσει και να σας οδηγήσει σε κάποιον ψυχολόγο προκειμένου να το βοηθήσει; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Προβλήματα στον ύπνο, όπως αϋπνία, εφιάλτες, άρνηση ή προβλήματα στη διατροφή, όπως ανορεξία, παχυσαρκία, ή στις συνήθειες καθαριότητας, όπως ενούρηση, εγκόπριση, δυσκοιλιότητα.
Άγχος που περιλαμβάνει ανησυχίες σχετικά με το θάνατο, το χωρισμό, το σχολείο, τις επιδόσεις, ανασφάλεια για την υγεία του ή να κάνει φίλους.
Συνεχή παράπονα για κεφαλαλγίες, πόνους στην κοιλιά ή συχνοουρία.
Εναλλαγές στη διάθεση ή επεισόδια θλίψης, κλάματα, κοινωνική απόσυρση, απομόνωση, έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που του άρεσαν.
Προβλήματα συμπεριφοράς όπως φοβίες, δειλία, επιθετικότητα, ψέμα, κλοπή κλπ.
Διαχείριση σε δύσκολα γεγονότα της ζωής, όπως διαζύγιο ή απομάκρυνση του ενός γονιού ή θάνατος γονιού ή κάποιου στενού συγγενή ή για διαφωνίες των γονιών σχετικά με θέματα διαπαιδαγώγησης του παιδιού ή μιας χρόνιας ασθένειας ή δυσκολίες στις σχέσεις με τους φίλους.
Μαθησιακές δυσκολίες ή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής- υπερκινητικότητας.
Αξιολόγηση νοημοσύνης και σχολικής ετοιμότητας.
Αυτισμός, σύνδρομο Άσπεργκερ, τικ, τραυλισμός κλπ.
Ενδείξεις ότι είναι θύμα παρενόχλησης ή εκφοβισμού από τα άλλα παιδιά ή και πρωταγωνιστής παρόμοιων περιστατικών.