Παρόλο που το διαζύγιο είναι κάτι συνηθισμένο στις μέρες μας και η ελληνική κοινωνία το έχει αποδεχθεί πλήρως, για τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη διαδικασία.
Τα συναισθήματα που νιώθουν είναι θλίψη, φόβος, άγχος και θυμός. Πολλά παιδιά, ιδιαίτερα όταν είναι σε μικρή ηλικία, νιώθουν ενοχές πιστεύοντας ότι φταίνε τα ίδια για την απόφαση των γονιών τους. Οι πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες είναι βρέφη και παιδιά έως 6 χρόνων κι από 10 έως 14 χρόνων.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα οφέλη ενός "καλού" διαζυγίου για τα παιδιά, δηλαδή καλή σχέση των γονέων, συναισθηματική κάλυψη των παιδιών και από τους δύο γονείς κ.α, είναι περισσότερα από το να παραμένουν σε ένα δυστυχισμένο σπίτι. Οπότε εάν το διαζύγιο είναι μονόδρομος, οι δύο γονείς οφείλουν να βάλουν στην άκρη όλα όσα τους χωρίζουν και από κοινού να μιλήσουν στα παιδιά τους για την απόφαση τους.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο, κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου, "η ανακοίνωση καλό είναι να γίνει στο σπίτι των παιδιών, ώστε να βρίσκονται στο δικό τους ασφαλή και οικείο χώρο. Καλύτερα να προηγηθεί της αναχώρησης του γονιού κατά 1-2 εβδομάδες για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και μεγαλύτερο διάστημα για τα πιο μεγάλα παιδιά, ώστε να προλάβουν κάπως να προσαρμοστούν".
Τι πρέπει να πουν οι γονείς; Οι γονείς θα πρέπει να αποφύγουν να πουν στα παιδιά τους ότι χωρίζουν επειδή δεν αγαπιούνται καθώς μπορεί να φοβηθούν ότι ίσως κάποια στιγμή πάψουν να αγαπούν κι εκείνα. Σύμφωνα με την κυρία Καππάτου, οι γονείς πρέπει να χρησιμοποιήσουν φράσεις όπως:
"Θα ζούμε χωριστά για να μην έχουμε συνέχεια καβγάδες ή ψυχρότητα"
"Θα είναι απλώς σαν να έχετε δύο σπίτια, αλλά δε θα αλλάξει τίποτε άλλο σημαντικό"
Επίσης, πρέπει να τονιστούν οι θετικές πλευρές, με φράσεις όπως:
"Θα είμαστε όλοι πιο ήρεμοι και χαρούμενοι"
"Θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να συνηθίσουμε στη νέα κατάσταση, όμως μετά θα είναι όλα πιο ισορροπημένα από τώρα”
Σίγουρα ένα διαζύγιο είναι καλύτερο από μια μόνιμη αρνητική κατάσταση στο σπίτι καθώς εάν οι γονείς είναι δυστυχισμένοι αυτό μεταφέρεται και στα παιδιά. Όταν, όμως, υπάρχουν παιδιά, η απόφαση του διαζυγίου πρέπει να είναι προϊόν ώριμης σκέψης κι αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλες οι πιθανότητες η οικογένεια να μείνει ενωμένη.