Η πιπίλα προσφέρει στο μωρό ηρεμία, ανακούφιση, το βοηθάει να κοιμηθεί και να νιώσει ασφάλεια. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η χρήση της μειώνει τον κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου σε βρέφη. Όταν όμως το μωρό σας φθάσει στην ηλικία περίπου των δύο χρόνων θα πρέπει να του την απαγορεύσετε καθώς μπορεί να του προκαλέσει πρόβλημα στα δοντάκια. Ποιος είναι ο τρόπος να απαλλαγείτε από την πιπίλα; Δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος! Εξαρτάται από το παιδί. Κάποια απλά δέχονται ότι η πιπίλα τους χάθηκε και κάποια άλλα αρνούνται να κοιμηθούν χωρίς αυτή.
Μέθοδοι να κόψετε την πιπίλα
Κατόπιν συμφωνίας
Εξηγήστε στο παιδί σας ότι ήρθε η ώρα να κόψει την πιπίλα γιατί είναι πια μεγάλο. Θα το βοηθήσει αρκετά εάν νιώσει ότι συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία. Μπορείτε να προμηθευτείτε αυτοκόλλητα με τα οποία θα το επιβραβεύετε στο τέλος της ημέρας όταν δε ζητάει την πιπίλα του. Αν κάποια στιγμή μέσα στην ημέρα τη ζητήσει ενημερώστε το ότι δε θα πάρει αυτοκόλλητο. Τέλος, ορίστε μια συγκεκριμένη ημερομηνία που το παιδί μπορεί να καταλάβει, όπως τα γενέθλια του, ως την τελευταία μέρα με την πιπίλα.
Μειώστε σταδικά τη χρήση της
Κρύψτε την πιπίλα τις ώρες που είναι λιγότερο πιθανό να την έχει ανάγκη. Αν την αναζητήσει, προσπαθήστε να το καθησυχάσετε και απασχολήστε το με ένα παιχνίδι ή δώστε του ένα σνακ. Περιορίστε τη χρήση της πιπίλας μόνο την ώρα του ύπνου και στη συνέχεια βοηθήστε το να βρει άλλους τρόπους να αισθάνεται ασφάλεια όταν πηγαίνει στο κρεβάτι του, όπως ένα αρκουδάκι, μια κουβερτούλα κ.α.
Πάρτε δραστικά μέτρα
Μπορείτε να του πείτε ότι η πιπίλα του χάθηκε ή ενώ σας παρακολουθεί να την πετάξετε στα σκουπίδια. Στην τελευταία περίπτωση να είσαστε προετοιμασμένη για έντονες αντιδράσεις ωστόσο μπορείτε να του απαλύνετε τον πόνο εξηγώντας του πόσο μεγάλο είναι, ότι δε τη χρειάζεται πια και ότι κανένα παιδάκι δεν έχει πιπίλα. Ένας άλλος τρόπος είναι να τρυπήσετε την άκρη της ώστε να μην το ευχαριστεί η χρήση της και σιγά σιγά να πάψει να τη ζητάει.