Νιώθετε ότι το παιδί σας δε σας εμπιστεύεται και αποφεύγει να συζητά μαζί σας θέματα που το απασχολούν; Έχετε αναρωτηθεί μήπως ευθύνεστε εσείς για αυτό; Μήπως δεν το ακούτε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Αφήνετε το παιδί να εκφράζει ό,τι σκέφτεται χωρίς να το διακόπτετε.
Να του δείχνετε ότι καταλαβαίνετε πώς αισθάνεται.
Να το διαβεβαιώνετε ότι είσαστε δίπλα του και στις καλές και στις κακές του στιγμές.
Μάθετε στο παιδί ότι και τα κλάματα είναι εξίσου αποδεκτά με το γέλιο και πως δέχεστε και σέβεστε όλα τα συναισθήματά του.
Να το ακούτε υπομονετικά ακόμα και στις περιπτώσεις που πιστεύετε ότι τελικά μάλλον θα πρέπει να επιβάλετε κάποιους κανόνες. Οι γονείς και τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να συμφωνούν σε καθετί.
Ένα από τα προβλήματα που δυσκολεύουν την επικοινωνία ανάμεσα σε γονείς και παιδιά ή ανάμεσα σε δύο συζύγους είναι η υπόθεση πως και ο άλλος ταυτίζεται μαζί σας ή νιώθει όπως ακριβώς εσείς, χωρίς ωστόσο να το έχετε συζητήσει.
Χρειάζεστε χρόνο για να ακούσετε το παιδί σας και αυτό ακριβώς είναι που λείπει από τους πιο πολλούς εργαζόμενους γονείς. Δεν είναι δυνατό να ακούσετε τον άλλο όταν εσείς η ίδια βρίσκεστε υπό πίεση. Αφιερώνετε, λοιπόν, καθημερινά χρόνο για επικοινωνία με το σύντροφό σας και το παιδί σας.