To παιδί μου έχει βίαιη συμπεριφορά

Ο θυμός και η επιθετικότητα είναι από τις πιο συνηθισμένες αντιδράσεις της παιδικής ηλικίας. Οι τρόποι εκδήλωσης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Όταν είναι βρέφος χρησιμοποιεί το κλάμα ενώ μεγαλώνοντας η επιθετικότητα εκφράζεται προς τα αντικείμενα και τους ανθρώπους γύρω του. Αν αδιαφορήσετε, τότε θα αποκτήσει συνειδητά βίαιη συμπεριφορά. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές ώστε το παιδί σας να αποβάλλει τη βία από τη συμπεριφορά του και να μεγαλώσει σωστά.

Προσέξτε τη συμπεριφορά σας

Η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει τα παιδιά. Φροντίστε το παιδί σας να μεγαλώνει σε ένα ήρεμο περιβάλλον χωρίς εντάσεις. Επιπλέον, τα προγράμματα που παρακολουθεί στην τηλεόραση αλλά και τα παιχνίδια του δεν πρέπει να έχουν βίαιο περιεχόμενο.

Αποφύγετε τη σωματική βία

Μη χτυπάτε το παιδί σας για να πειθαρχήσει. Η σωματική βία μπορεί να σταματήσει πρόσκαιρα κάποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά του αλλά στην πορεία θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τιμωρήστε το απαγορεύοντάς του να παίξει, πάρτε του το αγαπημένο του παιχνίδι, ματαιώστε μία προγραμματισμένη βόλτα στο πάρκο. Προσπαθήστε να τηρείτε με συνέπεια τους κανόνες που βάζετε και πείτε του από πριν τι θα συμβεί εάν δεν τους ακολουθήσει.

Διδάξτε του τη σωστή συμπεριφορά

Όταν το παιδί σας γίνεται επιθετικό, συζητήστε μαζί του και εξηγήστε του τις συνέπειες που έχει η συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους. Ζητήστε του να σας πει τους λόγους που το οδήγησαν σε αυτή τη συμπεριφορά και υποδείξτε του άλλους τρόπους αντιμετώπισης.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά

Όταν το παιδί σας δείχνει καλή συμπεριφορά και υπακούει σε όσα του λέτε ανταμείψτε το με κάτι που γνωρίζετε ότι θα χαρεί.