Όταν ο ένας γονιός πρέπει να νοσηλευτεί…

Πλησιάζει η ημέρα που ο σύζυγός σας θα πρέπει να μπει στο νοσοκομείο για την προγραμματισμένη επέμβαση. Το γεγονός ότι θα πρέπει να νοσηλευτεί για λίγες ημέρες σας προβληματίζει καθώς δεν είσαστε σίγουρη για το αν θα πρέπει να πείτε την αλήθεια στο παιδί σας ή όχι. Αναρωτιέστε για το πώς πρέπει να χειριστείτε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Μην ξεχνάτε ότι, όπως όλοι μας, έτσι και τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για να αποδεχθούν "τα άσχημα νέα" και να κάνουν ερωτήσεις.

Η ξαφνική απουσία ενός γονιού μπορεί να μεγαλώσει την αγωνία στα παιδικά μάτια.

Συζητήστε μαζί του το συμβάν χωρίς να το διογκώσετε ή να δώσετε μεγάλη σημασία. Κουβεντιάστε, εάν θέλει, για τα συναισθήματα που του προκαλεί. Συνήθως, η φαντασία των παιδιών καλπάζει σε θέματα ασθένειας των γονιών.

Δεν είναι απαραίτητο σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας να δώσετε αναλυτικές πληροφορίες, ειδικά εάν πρόκειται για ασθένεια.

Συχνά, τα παιδιά κάτω των έξι χρόνων πιστεύουν ότι τα ίδια είναι η αιτία για ό,τι άσχημο συμβαίνει στην οικογένειά τους. Κατά συνέπεια, φαντάζονται τις αρρώστιες ως το αποτέλεσμα κάποιων κακών πράξεων που ίσως έκαναν τα ίδια. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να το βοηθήσετε να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα ενοχής που το βασανίζουν.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε την οικογενειακή γαλήνη. Ακόμη και τα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να διαχειριστούν το άγχος αποχωρισμού από το γονιό τους, εάν η καθημερινότητα κυλάει με το συνηθισμένο ρυθμό και με την παρουσία αγαπημένων προσώπων.