Παιδί και κατοικίδιο

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τα παιδιά λατρεύουν τα ζώα και ενθουσιάζονται με την ιδέα της απόκτησης ενός κατοικίδιου. Ο ερχομός ενός χαριτωμένου τετράποδου στο σπίτι συνοδεύεται από ποικίλα οφέλη για τα παιδιά. Μάθετε πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί η επαφή του με το ζωάκι.

Πρωτίστως, τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα. Ειδικότερα, αν τους ανατεθεί ακόμη και ένας πολύ μικρός ρόλος, όπως για παράδειγμα το τάισμα, αυτομάτως αποκτούν μια μικρή ευθύνη, γνωρίζοντας πως πιθανή αμέλεια θα κάνει το μικρό ζωάκι τους να πεινά. Προοδευτικά, οι ευθύνες που θα τους ανατίθενται θα γίνουν μέρος του καθημερινού τους προγράμματος, θα κατανοήσουν έννοιες όπως η συνέπεια και η τήρηση προγράμματος, χρήσιμα εργαλεία για τη μετέπειτα ζωή τους.

Το κατοικίδιο αποτελεί επίσης τον ιδανικό φίλο. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο παιδιά, ακόμα και προεφηβικής ηλικίας, να καταφεύγουν στο ζωάκι τους όταν είναι λυπημένα ή απογοητευμένα. Μια πάντα διαθέσιμη ζεστή αγκαλιά και αυτάκια που ποτέ δεν αρνούνται να ακούσουν το παιδικό παράπονο, είναι το καλύτερο βάλσαμο για τη θλιμμένη παιδική ψυχή.

Από ιατρική σκοπιά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Georgia, παιδιά που έχουν κατοικίδια στο σπίτι από τη βρεφική ηλικία, έχουν τις μισές πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες και άσθμα μεγαλώνοντας, σε σχέση με παιδιά που δεν έχουν κατοικίδιο.

Τέλος, τα κατοικίδια βοηθούν στο οικογενειακό δέσιμο, καθώς η βόλτα, η περιποίηση και το παιχνίδι αποτελούν δραστηριότητες απαραίτητες για το ζώο, που ταυτόχρονα φέρνουν πιο κοντά τα μέλη της οικογένειας. Πολύ συχνά μάλιστα, στις πιο σημαντικές οικογενειακές στιγμές, το αγαπημένο ζωάκι βρίσκεται εκεί, ως ισότιμο μέλος, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

Διαβάστε επίσης:

Πως να συνυπάρξει το νεογέννητο παιδί σας με ένα κατοικίδιο

Θέλει να του πάρετε σκυλάκι;