Μαθήματα πειθαρχίας για παιδιά από 6 χρόνων και πάνω

Ποιος γονιός δεν έχει βρεθεί εκτός εαυτού λόγω της ανυπακοής, της αταξίας ή της ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς του παιδιού του; Η πειθαρχία είναι ένα θέμα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς. Κάτι βασικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η πειθαρχία δεν επιβάλλεται, μαθαίνεται! Διαβάστε παρακάτω πώς θα καταφέρετε να βάλετε στον "ίσιο δρόμο" το παιδί σας ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής του και να θυμάστε πάντα ότι η συνέπεια όσων λέτε είναι ιδιαίτερα καθοριστική, διαφορετικά το παιδί θα υπονομεύσει τις αρχές και τους κανόνες που θέτετε.  

Από 6 έως 8 χρόνων

Η τιμωρία και η αντιμετώπιση των συνεπειών των πράξεων είναι αποτελεσματικές στρατηγικές για να μάθει το παιδί σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να πειθαρχεί. Το παιδί σας πρέπει να νιώθει ότι πιστεύετε αυτά που του λέτε. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε μπορείτε να του συγχωρήσετε κάποιο σφάλμα ή να του δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία, κάνοντάς του σαφές όμως ότι έχετε ενοχληθεί πολύ από τη συμπεριφορά του αλλά κάνετε τα "στραβά μάτια". Ως επί το πλείστον όμως αυτά που λέτε πρέπει να τα εφαρμόζετε. Τέλος, θα πρέπει οι απειλές τιμωρίας να είναι ρεαλιστικές, δηλαδή δε μπορείτε να πείτε στο παιδί σας "δεν πρόκειται να ξαναδείς τηλεόραση ποτέ" γιατί κάτι τέτοιο δε μπορεί να ισχύσει κι αυτομάτως αποδυναμώνει την απειλή σας.

Από 9 έως 12 χρόνων

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καθώς τα παιδιά ωριμάζουν και ζητούν περισσότερη ανεξαρτησία, οι γονείς θα πρέπει να τους μάθουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας δεν έχει τελειώσει τις εργασίες του για το σχολείο μέχρι την ώρα που έχετε ορίσει ότι πρέπει να πέφτει για ύπνο, θα το αφήσετε να ξενυχτήσει ή θα το βοηθήσετε εσείς; Τίποτα από τα δύο γιατί θα χάσετε την ευκαιρία να πάρει ένα μάθημα ζωής. Εάν δεν έχει ολοκληρώσει τις ασκήσεις του θα πάει την επόμενη μερα στο σχολείο να αντιμετωπίσει τη δασκάλα του κι έναν κακό βαθμό. Είναι λογικό οι γονείς να θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τα λάθη που μπορεί να κάνουν αλλά σε βάθος χρόνου αφήνοντάς τα να κάνουν λάθη τους δίνουν την ευκαιρία να μαθαίνουν μέσα από αυτά. Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι όπως οι κακές συμπεριφορές τιμωρούνται αντίστοιχα θα πρέπει να ανταμείβετε τις καλές. Μην υποτιμάτε τη θετική επίδραση του επαίνου σας. Είναι πιο αποτελεσματικό να επαινούμε τα παιδιά μας για κάτι καλό που έκαναν παρά να τα τιμωρούμε. Και σε αυτή την ηλικία μπορεί να λειτουργήσει θετικά η τιμωρία που θα αναγκάσει το παιδί να σκεφθεί την άσχημη συμπεριφορά του. Θυμηθείτε ότι δεν έχει νόημα να το στείλετε στο δωμάτιό του εφόσον εκεί βρίσκονται τα παιχνίδια του, το κομπιούτερ ή η τηλεόραση.

Από 13 χρόνων και πάνω

Μέχρι τώρα έχετε θέσει τις βάσεις. Το παιδί σας γνωρίζει τι να περιμένει από εσάς στην περίπτωση που έχει κακή συμπεριφορά. Μην τα παρατήσετε τώρα, η πειθαρχία είναι εξίσου σημαντική και για τους εφήβους. Ορίστε τους κανόνες σε σχέση με το διάβασμα, τις επισκέψεις φίλων στο σπίτι σας και τις εξόδους του ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Ο έφηβός σας σίγουρα θα παραπονιέται συχνά για τους κανόνες που έχετε θέσει αλλά θα συνειδητοποιήσει ότι εσείς έχετε τον έλεγχο. Εάν ο έφηβός σας σπάσει ένα κανόνα, η αφαίρεση των προνομίων του είναι το καλύτερο σχέδιο δράσης. Θυμηθείτε να δώσετε κάποιον έλεγχο στο παιδί σας πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα. Θα το βοηθήσει να σκέφτεται περισσότερο τις αποφάσεις που χρειάζεται να πάρει. Μπορείτε για παράδειγμα να αφήσετε το παιδί σας να αποφασίσει πως θα είναι τα μαλλιά του, τι ρούχα θα φοράει ή ποια θα είναι η διακόσμηση του δωματίου του. Είναι επίσης σημαντικό να επικεντρωθείτε στα θετικά που κάνει και να το επιβραβεύετε συχνά.