Το παιδί σας δεν έχει κλείσει τα δύο του χρόνια ωστόσο το τελευταίο διάστημα αρνείται να το ταΐζετε εσείς και σας ζητάει να φάει μόνο του. Αναρωτιέστε εάν έχει φθάσει η ώρα να κάθεται μαζί σας στο τραπέζι και τι πρέπει να κάνετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Η ώρα του φαγητού να αντιμετωπίζεται σαν χρόνος επικοινωνίας.
Αν το παιδί καθίσει στο τραπέζι μαζί σας για φαγητό θα νιώσει σημαντικό μέλος της οικογένειας και θα χαρεί πολύ που το υπολογίσατε.
Δεν πρέπει να αποθαρρύνεστε ή να εκνευρίζεστε που ίσως αργεί να φάει ή άθελά του σκορπίζει το φαγητό ή πιάνει το κουτάλι με λανθασμένο τρόπο. Σταδιακά θα το διδάξετε πώς πρέπει να χρησιμοποιεί τα σκεύη.
Συμφιλιωθείτε με την ιδέα ότι το παιδί σας θα λερώσει τα ρούχα του και μην εκπλαγείτε αν στην αρχή τουλάχιστον κάποιες φορές βουτήξει τα χέρια του μέσα στο πιάτο. Σιγά σιγά θα ξεπεράσει αυτή τη φάση και θα μάθει να τρώει με πιο πολιτισμένο τρόπο. Οπλιστείτε με υπομονή και δώστε του το χρόνο να μάθει.
Τα παιδιά μαθαίνουν με τη μίμηση κι αν το μικρό τρώει μαζί σας θα παρατηρήσει πώς τρώτε, τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε το κουτάλι, αργότερα το πιρούνι και τελευταίο το μαχαίρι.
Για να διευκολύνετε το παιδί σας, δεν πρέπει να το πιέζετε να φάει κάτι εάν δεν το θέλει.
Προσφέρετε τα φαγητά που του αρέσουν περισσότερο.
Επαινέστε το για την προσπάθειά του και συνεχίστε να τρώτε μαζί.
Καθιερώστε το οικογενειακό τραπέζι ακόμα κι αν είναι παρών μόνο ο ένας από τους δύο γονείς.
Διαβάστε επίσης:
Το παιδί σας τρώει λίγο
Ποια λάθη κάνουν οι μαμάδες με το φαγητό των παιδιών!
Δεν του αρέσει κανένα φαγητό!