Ενώ είσαστε σίγουρη ότι κάτι απασχολεί το παιδί σας, εκείνο δε σας ανοίγεται λες και δε σας εμπιστεύεται. Αναρωτιέστε πώς πρέπει να το προσεγγίσετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Η καλύτερη στιγμή για να προσεγγίζετε το παιδί και να μιλάτε για θέματα που το απασχολούν είναι η ώρα που χαλαρώνει, αφού έχει ολοκληρώσει τις δραστηριότητές του.
Κάνετε εσείς την αρχή, συζητώντας πώς περάσατε τη μέρα σας.
Αντί να ρωτήσετε "τι έκανες σήμερα στο σχολείο", είναι καλύτερα να του πείτε: "τι θυμάσαι περισσότερο από τη σημερινή ημέρα;".
Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του ζωγραφίζοντας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε κι εσείς να το προσεγγίζετε πιο εύκολα.
Αν υπάρχει κάτι που το απασχολεί και δεν ξέρει τι να κάνει, φτιάξτε έναν κατάλογο, γράφοντας το θέμα από τη μια πλευρά και τις πιθανές λύσεις που θα σκεφτείτε μαζί από την άλλη πείθοντάς το με αυτό τον τρόπο ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση.
Το πιο σημαντικό για το παιδί είναι να νιώθει ότι έχετε ανοιχτά τα αυτιά σας τη στιγμή που σας μιλά, ότι σέβεστε τα συναισθήματά του και ότι το υπολογίζετε.
Αν δε σας "ανοίγεται" είναι σημαντικό να αναλογιστείτε τη συμπεριφορά σας. Ενθαρρύνετε το διάλογο ή αντίθετα "βομβαρδίζετε" το παιδί με ερωτήσεις, χωρίς να το αφήνετε ελεύθερο να εκφραστεί; Στην περίπτωση που ισχύει το δεύτερο, τότε είναι ευκαιρία να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας.