Πώς θα γίνει ευγενικό;

Το παιδί σας σας έχει φέρει σε δύσκολη θέση με τη συμπεριφορά του δεκάδες φορές. Δε χαιρετάει κανέναν, ενώ μιλάτε σας κλείνει το στόμα και υπάρχουν φορές που εκφράζεται με άσχημα λόγια. Αναρωτιέστε πώς θα του μάθετε να είναι ευγενικό; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Η εκμάθηση των καλών τρόπων στη συμπεριφορά αποτελεί μέρος της διαπαιδαγώγησής του. Το παιδί θα τους κατακτήσει σταδιακά, ακολουθώντας κυρίως το δικό σας παράδειγμα. Είναι ανώφελο όμως να περιμένετε από αυτό να είναι ευγενικό, εάν εσείς χρησιμοποιείτε άσχημες εκφράσεις στους καβγάδες σας. Δε μπορείτε να απαιτείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιεί τα μαχαιροπίρουνα, εάν εσείς τρώτε με τα χέρια, ή να τακτοποιεί τα πράγματά του, εάν εσείς είσαστε ακατάστατη.

Να είσαστε σταθερή στη συμπεριφορά σας.

Να έχετε λογικές προσδοκίες από το παιδί, οι οποίες να συμβαδίζουν με την ηλικία του.

Να το επαινείτε όταν συμπεριφέρεται με ευγένεια και τρυφερότητα.

Να αποφεύγετε να το φέρνετε σε δύσκολη θέση, πχ λέγοντάς του "απάντησε στον κύριο" ή να του ασκείτε κριτική τύπου "κοίτα το κοριτσάκι πόσο όμορφα μιλά".

Ακόμα κι αν δε συμπεριφέρεται όπως θα θέλατε αποφύγετε τις παρατηρήσεις. Ας του θυμίσετε μόνο ότι είσαστε βέβαιη πως μπορεί και το ίδιο να είναι ευγενικό όπως όλοι οι άλλοι. Ένας πρακτικός και έξυπνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να περάσετε τους κανόνες της καλής συμπεριφοράς είναι το παιχνίδι. Υποδυόμενοι διάφορους ρόλους, που απαιτούν συγκεκριμένες κοινωνικές δεξιότητες εφαρμόζετε πρακτικά την καλή συμπεριφορά αλλά και ενθαρρύνετε το συνεσταλμένο παιδί, ώστε σε ανάλογες συνθήκες να ανταποκρίνεται με τον κατάλληλο τρόπο.

Αν το παιδί είναι επιθετικό ή δεν υπακούει και κατά συνέπεια δε μπορεί να συνεργαστεί ώστε να εφαρμόσει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς, αναλογιστείτε τη στάση σας απέναντί του. Επιμένετε να κάνετε διαρκώς παρατηρήσεις; Μήπως το μαλώνετε και άθελά σας ενισχύετε την αρνητική συμπεριφορά του; Είναι απαραίτητο να βρείτε άλλους τρόπους θετικής επικοινωνίας μαζί του. Σε αυτή την περίπτωση η βοήθεια ενός ειδικού θα ήταν χρήσιμη.