Το παιδί σας είναι αδέξιο

Το παιδί σας είναι απίστευτα αδέξιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει από την παιδική χαρά χωρίς να έχει χτυπήσει ενώ ακόμα και στο σπίτι σκοντάφτει πάνω στα έπιπλα, χτυπάει στις γωνίες και δεν καταφέρνει να μεταφέρει ούτε ένα ποτήρι νερό. Αναρωτιέστε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Πώς να το βοηθήσετε

Να δέχεστε το παιδί με τις ιδιαιτερότητές του, χωρίς να υπογραμμίζετε την αδεξιότητά του με φράσεις όπως "όλο ζημιές κάνεις", "αδέξιε". Έτσι το παιδί προβάλλεται και σιγά σιγά πείθεται ότι είναι αδέξιο και συμπεριφέρεται ανάλογα. Επιπλέον, όσο περισσότερο πιέζεται, προκειμένου να είναι πιο άνετο και προσεκτικό στις κινήσεις του, τόσο πιο πολύ εκείνες θα φαίνονται αδέξιες και άτσαλες.

Αυτή η αδεξιότητα γίνεται πιο έντονη σε συγκεκριμένες στιγμές όταν στο σπίτι έρχονται φίλοι ή όταν το παίρνουν οι γονείς μαζί τους για επίσκεψη σε κάποια άλλη οικογένεια. Τότε πυροδοτείται ο φόβος της κριτικής που το κάνει άκαμπτο.

Να σεβαστείτε τους ρυθμούς του, που δε συμπίπτουν πάντοτε με τους δικούς σας.

Παροτρύνετέ το να ασχοληθεί με αθλήματα που βοηθούν την ικανότητα του κινητικού συντονισμού, όπως το τάε κβο ντο, το πινγκ πονγκ αλλά ακόμα και το κλασικό σκοινάκι. Υπάρχουν επίσης τα παιχνίδια συναρμολόγησης που εκπαιδεύουν το χέρι, όπως οι κατασκευές, ο πηλός, τα τουβλάκια.

Μην ξεχνάτε να επαινείτε τις προσπάθειες του.

Αν το πρόβλημα είναι έντονο ή συνοδεύεται με ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα, τότε είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.