Σας προκαλεί με τη συμπεριφορά του!

Ενώ έχετε απαγορεύσει στο παιδί σας να κάνει κάποια πράγματα εκείνο δείχνει να σας αγνοεί, τα κάνει επιδεικτικά μπροστά σας και περιμένει να δει την αντίδρασή σας. Αναρωτιέστε για ποιο λόγο έχει αυτή τη συμπεριφορά και πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.

Γιατί έχει αυτή τη συμπεριφορά

Αυτή η συμπεριφορά είναι ένας τρόπος για να απαντήσει το παιδί στο ερώτημα: "μέχρι ποιο σημείο μπορώ να φθάσω; Ποια είναι τα όρια;".

Έχετε σκεφτεί ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να σας κινήσει το ενδιαφέρον; Ένα παιδί που δεν έχει βρεθεί με τους γονείς του όλη την ημέρα δε μπορεί να δεχθεί να μην του δίνουν όλη την προσοχή τους.

Εάν δέχεται πολλές παρατηρήσεις από εσάς, το παιδί επιδιώκει με τη συμπεριφορά του να σας προκαλεί το ενδιαφέρον αλλά και να κινεί τα νήματα της οικογένειας, έστω και με αρνητικό τρόπο.

Πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση

Αρχικά εξετάστε τι κρύβεται πίσω από την προκλητική συμπεριφορά του παιδιού. Αναλογιστείτε εάν του αφιερώνετε αρκετό χρόνο, αν ασχολείστε ικανοποιητικά μαζί του. Είσαστε χαλαρή όταν γυρίζετε σπίτι; Έχετε καλή διάθεση;

Η συμπεριφορά του παιδιού ίσως είναι μια απάντηση στη στάση σας. Σίγουρα μπορεί να αλλάξει, αρκεί να αποφασίσετε να αλλάξετε πρώτα εσείς.

Κάνετε την αρχή, αγνοώντας κάποια αρνητικά στοιχεία της συμπεριφοράς του. Έτσι διαψεύδετε τη βεβαιότητα που έχει ότι θα αντιδράσετε με το γνωστό τρόπο, δηλαδή με φωνές κλπ.

Επαινέστε κάποιες άλλες θετικές ενέργειες που ίσως κάνει με δική του πρωτοβουλία ή που το ενθαρρύνετε εσείς να κάνει.  

Σταδιακά, θα καταλάβει ότι μπορεί να κερδίσει το ενδιαφέρον σας με θετικούς τρόπους και να εισπράττει τον έπαινο.

Φυσικά αυτό χρειάζεται να γίνεται σε σταθερή βάση, γιατί τα παιδιά είναι καχύποπτα και σας δοκιμάζουν. Αν λοιπόν εσείς με τις πρώτες προκλήσεις αρχίσετε πάλι να συμπεριφέρεστε με το γνώριμο σε εκείνο τρόπο, δηλαδή με παρατηρήσεις, τότε η προσπάθειά σας να τροποποιήσετε τη στάση σας θα έχει αποτύχει. Το παιδί επιβεβαιώθηκε ότι δεν αλλάζετε και θα γίνει πιο προκλητικό. Είναι λοιπόν απαραίτητο να είσαστε αποφασισμένη και σταθερή.

Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια από έναν ειδικό εάν δυσκολεύεστε να επικοινωνήσετε με το παιδί.