Μαθήματα πειθαρχίας για παιδιά από 0 έως 5 χρόνων

Πώς μπορείτε να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα; Τι πρέπει να κάνετε όταν πετάει κάτω από το μπαλκόνι τα παιχνίδια του; Πώς να του εξηγήσετε ότι δεν πρέπει να χτυπάει το μικρότερο αδερφάκι του; Πώς να κάνετε σαφές σε έναν έφηβο ότι πρέπει να σέβεται τις αρχές σας; Σίγουρα, η λύση δεν είναι το ξύλο γιατί φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και σημαδεύει για μια ζωή την ψυχή του παιδιού σας.

Όποια κι αν είναι η ηλικία του παιδιού σας είναι πολύ σημαντικό να του μάθετε την πειθαρχία και εσείς ως γονείς να είσαστε απόλυτα συνεπείς στους κανόνες που θα θέσετε.

Από 0-2 χρόνων

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι εκ φύσεως περίεργα, οπότε θα πρέπει και για τη δική τους ασφάλεια να εξαλείψετε τους πειρασμούς. Για παράδειγμα, φάρμακα και απορρυπαντικά πρέπει να βρίσκονται σε ένα μέρος που δε μπορούν να τα προσεγγίσουν. Όταν δείτε ότι το παιδί σας πλησιάζει ένα αντικείμενο που δε θέλετε ή θέτει σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα πείτε με έντονο ύφος "ΟΧΙ" και απομακρύνετε το από την περιοχή, αποσπώντας του την προσοχή με κάποιο παιχνίδι. Αν πετάει πράγματα ή δαγκώνει αρχικά θα πρέπει να του εξηγήσετε για ποιο λόγο δεν πρέπει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο και στη συνέχεια πρέπει να το τιμωρήσετε βάζοντάς το σε συγκεκριμένη θέση, όπως στο καρεκλάκι του, για 2 με 3 λεπτά μέχρι να ηρεμήσει. Να θυμάστε πάντα ότι τα παιδιά μαθαίνουν να συμπεριφέρονται βλέποντας τους γονείς τους, για αυτό προσέξτε πως αντιδράτε μπροστά του και αποβάλλετε συμπεριφορές που θα λειτουργήσουν αρνητικά για το παιδί σας.

Από3-5 χρόνων

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και αρχίζει να καταλαβαίνει τη σχέση μεταξύ των δράσεων και των συνεπειών βεβαιωθείτε ότι έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τους κανόνες του σπιτιού σας. Εξηγήστε του τι περιμένετε από αυτό και πώς θέλετε να συμπεριφέρεται προτού μπείτε στη διαδικασία να το τιμωρήσετε για κάποια άσχημη συμπεριφορά. Αν το παιδί σας αποφασίσει να διακοσμήσει τον τοίχο του σαλονιού σας με τις ζωγραφιές του εξηγήστε του ότι αυτό δεν πρέπει να το κάνει και πείτε του τι θα συμβεί την επόμενη φορά που θα συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο. Για παράδειγμα, ότι θα αναλάβει να καθαρίσει τον τοίχο μόνο του και θα του αφαιρέσετε τις μπογιές του για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν μετά από καιρό το επαναλάβει τιμωρήστε το με τον τρόπο που του είχατε αναφέρει.