Το παιδί σας με το που γυρίζει από το σχολείο, τρώει και αμέσως αρχίζει για αυτό ένας αγώνας δρόμου! Έχει τόσα να προλάβει…Αγγλικά, μπάσκετ, πιάνο...Αναρωτιέστε εάν το πρόγραμμά του του δίνει χαρά ή το πιέζει αφόρητα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Όπως επισημαίνει η κυρία Καππάτου το παιδί πιέζεται όταν φαίνεται πάντα βιαστικό, είναι αγχωμένο, νιώθει ότι δεν προλαβαίνει, διαμαρτύρεται συχνά για κάποιες δραστηριότητες ότι δεν τις θέλει ή δείχνει ότι βαριέται, μελετά βιαστικά και επιπόλαια τα μαθήματά του και τέλος δεν προλαβαίνει να συναντήσει τους φίλους του ακόμα και το σαββατοκύριακο.
Τι μπορείτε να κάνετε
Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι το αγαπάτε είτε κάνει περισσότερα είτε λιγότερα.
Συζητήστε τυχόν αλλαγές ή αναπροσαρμογές που μπορεί να γίνουν στο πρόγραμμά του.
Μη σπεύσετε να σταματήσετε για παράδειγμα το μπάσκετ που "δεν του χρειάζεται" ενώ τα αγγλικά είναι απαραίτητα. Μην διακόψετε δηλαδή δραστηριότητες που απολαμβάνει και που το ψυχαγωγούν ή το εκτονώνουν.
Μπορείτε να περιορίστε τις ώρες κάποιας ασχολίας ή να προγραμματίσετε τον αθλητισμό για το Σάββατο.
Είναι προτιμότερο να ασχοληθεί με λιγότερα και να είναι ευχαριστημένο παρά να πιέζεται να τα προλάβει όλα. Για αυτό μην παραμελείτε την ανάγκη του παιδιού για ελεύθερο χρόνο μετά το τέλος των σχολικών του υποχρεώσεων. Το παιδί πρέπει να αφιερώνει τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα για χαλάρωση και ξεκούραση.