Το παιδί σας τρώει λίγο

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα κι όμως το τελευταίο διάστημα το παιδί σας τρώει πολύ λίγο. Τι κι αν του φτιάχνετε τα φαγητά που του αρέσουν, τι κι αν προσπαθείτε να το ξεγελάσετε βάζοντάς το να παρακολουθήσει το αγαπημένο του dvd εκείνο τρώει δύο, τρεις μπουκιές και μετά αρνείται πεισματικά να συνεχίσει με αποτέλεσμα εσείς να ανησυχείτε πολύ και να αναρωτιέστε που οφείλεται η ανορεξία του. Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου μιλά για τις αιτίες και δίνει συμβουλές για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσετε την κατάσταση!

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλούν ανορεξία στο παιδί

Οποιαδήποτε ασθένεια ακόμα και ελαφριά μπορεί να προκαλέσει παροδική ανορεξία σε ένα παιδί.

Όταν οι γονείς δείχνουν μεγάλη αγωνία και ασχολούνται διαρκώς με το πόσο θα φάει το παιδί.

Όταν το πιάτο του είναι συνεχώς πολύ γεμάτο με φαγητό μπορεί να νιώσει απέχθεια.

Τι μπορείτε να κάνετε

Πάψτε να δείχνετε ανησυχία για την ποσότητα που θα φάει το παιδί σας.

Προτιμάτε να βάζετε μικρές μερίδες στο πιάτο. Σε περίπτωση που το παιδί το ζητήσει μπορείτε να σερβίρετε μία δεύτερη μικρή μερίδα.

Φτιάχνετέ του τα φαγητά που προτιμά.

Πολλές φορές ξεχνάτε ότι ίσως τρώει συνεχώς μπισκότα, καραμέλες και σοκολάτες με αποτέλεσμα τη στιγμή του μεσημεριανού γεύματος να αρνείται να φάει το φαγητό του που είναι λιγότερο γευστικό από τα σνακ. Είναι σημαντικό λοιπόν όταν το παιδί αρνείται να φάει το φαγητό που του έχετε σερβίρει να μην έχει τη δυνατότητα ενδιάμεσα να τρώει άλλα πράγματα όπως γλυκά και τσιπς.

Στο γεύμα ή το δείπνο πρέπει να κυριαρχεί ένα κλίμα ήρεμο και χαρούμενο. Θα πρέπει να επιδιώκετε να κάθεστε στο τραπέζι όσο πιο συχνά γίνεται όλη η οικογένεια ή ο ένας γονιός τουλάχιστον και να συζητάτε διάφορα θέματα.

Αν η άρνηση του παιδιού για τροφή είναι επίμονη και συνεχίζεται για αρκετό καιρό ή αν αγωνιάτε και του ασκείτε μεγάλη πίεση, τότε συζητήστε το με τον παιδίατρο σας και στη συνέχεια μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Ποια λάθη κάνουν οι μαμάδες με το φαγητό των παιδιών!

Δεν του αρέσει κανένα φαγητό!

Πώς να καταφέρετε το παιδί σας να τρώει λαχανικά!

Πώς να μάθετε στο παιδί σας να τρώει υγιεινά!