Το παιδί σας έχει μπει στην εφηβεία και νιώθετε πως το μυαλό του είναι παντού εκτός από το σχολείο. Εάν δεν το πιέσετε, εάν δεν το απειλήσετε πως στην περίπτωση που δεν κάτσει να διαβάσει δεν πρόκειται να βγει το Σάββατο ή δεν του επισημάνετε πως εάν φέρει κακούς βαθμούς θα έχει κυρώσεις δεν το παίρνει απόφαση να πάει στο δωμάτιο του να μελετήσει. Αναρωτιέστε ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση και πώς θα του μάθετε να μελετάει μόνο του;
Μπαίνοντας το παιδί στην εφηβεία μπορεί να δοκιμάζει τη σκέψη του σε νέους τομείς, να εξερευνά τη σκέψη των ενηλίκων γύρω. Ορισμένα παιδιά επενδύουν στη σχολική μελέτη αυτή τη νέα ικανότητα σκέψης όπου σε αυτή την περίπτωση τα σχολικά αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά και όλα πάνε μια χαρά. Κάποια άλλα όμως τη "χρησιμοποιούν" σε πράγματα έξω από το σχολικό πλαίσιο όπως στη μουσική, στον υπολογιστή κ.α κάτι που τις περισσότερες φορές σημαίνει αρνητικά σχολικά αποτελέσματα.
Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση
Οι έφηβοι θα πρέπει να μάθουν την έννοια της προσπάθειας, είτε έχουν να λύσουν μία άσκηση μαθηματικών είτε να κατασκευάσουν κάτι. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συστηματική και η προσωπική δουλειά καθημερινή. Πολλοί έφηβοι δεν είναι προετοιμασμένοι για αυτό και αρνούνται να το κάνουν, ωστόσο είναι ανώφελο να επαναλαμβάνουμε απλώς "διάβασε!", "προσπάθησε!". Η εμπειρία της προσπάθειας δεν περνάει μόνο από τη σχολική μελέτη αλλά γεννιέται μέσα από τα λόγια των ενηλίκων που δείχνουν ότι αγαπούν τη δουλειά τους, επενδύουν σε αυτή και χαίρονται να είναι χρήσιμοι στην κοινωνία. Η στάση των ίδιων των γονέων απέναντι στην εργασία παίζει καθοριστικό ρόλο. Όταν δείχνουν στα παιδιά τους ότι η δουλειά είναι για αυτούς κάτι που κάνουν μόνο και μόνο για να βγάλουν χρήματα, όταν πιστεύουν πως όσο λιγότερα κάνουν τόσο το καλύτερο, σίγουρα δε μπορούν να τους μεταδώσουν μια θετική εικόνα της προσπάθειας. Όταν όμως οι γονείς κινούνται σε κύκλους όπου ο έφηβος έχει ευκαιρίες να γνωρίσει κι άλλους ανθρώπους που νιώθουν ευτυχία με αυτό που κάνουν είναι κάτι που αποτελεί πηγή έμμεσου και πολύ ουσιαστικού σχολικού κινήτρου.
Διαβάστε επίσης:
Πώς να κινητοποιήσετε το παιδί σας χωρίς να το πιέσετε!
Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας μπει στην εφηβεία!
Κάνει "κοπάνες" από το σχολείο!
Το παιδί σας δε διαβάζει!