Νυχτερινές επιδρομές στο κρεβάτι σας

Κάθε βράδυ το μικρό σας σηκώνεται σαν το φάντασμα από το κρεβάτι του και κάνει εφόδους στην κρεβατοκάμαρα σας. Μέσα στη νύχτα προσπαθείτε να του εξηγήσετε ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό, ότι τα παιδάκια πρέπει να κοιμούνται στο κρεβάτι τους κι αρχίζετε τα δρομολόγια... Άλλες φορές λόγω κούρασης ή επειδή το λυπάστε κάνετε τα στραβά μάτια και κοιμάστε όλοι μαζί. Αναρωτιέστε εάν πρέπει να κοιμάται μαζί σας και πώς θα χειριστείτε την κατάσταση;

Τα παιδιά θέλουν να κοιμηθούν στο κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά για να νιώσουν τη θαλπωρή και την ασφάλεια που τόσο έχουν ανάγκη. Σκεφθείτε ότι το παιδάκι σας όλη την ημέρα απολαμβάνει την αγάπη και τη φροντίδα σας και ξαφνικά έρχεται το βράδυ και βρίσκεται μόνο του σε ένα δωμάτιο όπου πρέπει να αντιμετωπίσει τους φόβους και τη μοναξιά του.

Όσο κι αν στεναχωριέστε πρέπει να του απαγορεύσετε να κοιμάται μαζί σας ώστε να το βοηθήσετε να γίνει πιο ανεξάρτητο. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε τις νυχτερινές εφόδους στο κρεβάτι σας.

Κάθε βράδυ που το βάζετε για ύπνο καθιερώστε διάφορες πρακτικές που θα το βοηθήσουν να ηρεμήσει, όπως να του διαβάσετε ένα παραμύθι. Κάντε του μια αγκαλιά και πείτε του ότι θα τα πείτε το πρωί.

Αφήστε τις πόρτες των υπνοδωματίων μισάνοιχτες με την προοπτική κάποια στιγμή να τις κλείνετε τελείως.

Να έχετε ένα φωτάκι αναμμένο στο δωμάτιο του ώστε να μη φοβάται στο σκοτάδι.

Όταν έρχεται στο κρεβάτι σας θα πρέπει να το επαναφέρετε στο δωμάτιο του και να μένετε μαζί του μέχρι να αποκοιμηθεί. Θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή και να δεχθείτε ότι θα χάσετε πολλές φορές τον ύπνο σας καθώς μπορεί να επαναληφθεί πολλά βραδια. 

Να θυμάστε πως για τη σωστή διαπαιδαγώγησή του πρέπει να είσαστε πολύ σταθερή κι απόλυτη στους κανόνες που βάζετε.