Σε κάθε οικογένεια υπάρχουν φορές που οι γονείς έχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ τους. Πώς νιώθει όμως ένα παιδί που ακούει τη μαμά του και το μπαμπά του να ξεστομίζουν άσχημες λέξεις ο ένας στον άλλον; Ποια είναι η επίδραση των διαφωνιών στην ψυχοσύνθεση του παιδιού; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος και συγγραφέας αρκετών βιβλίων μεταξύ των οποίων τα "Οι γονείς κάνουν τη διαφορά" και "Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά" κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει.
Υπάρχουν γονείς οι οποίοι πιστεύουν ότι ο καβγάς τους δεν επηρεάζει το παιδί γιατί είναι μικρό και δεν καταλαβαίνει. Πρόκειται για λάθος αντίληψη καθώς το παιδί όσο μικρό κι αν είναι αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά και νιώθει την ένταση κάτι που του δημιουργεί ανασφάλεια, φόβο και άγχος. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην περίπτωση που οι τσακωμοί των γονέων είναι αρκετά συχνοί το παιδί μπορεί να παρουσιάσει διάφορα ψυχοπαθολογικά στοιχεία στη συμπεριφορά του.
Η κυρία Καππάτου συμβουλεύει
Όσο μικρό κι αν είναι το παιδί καταλαβαίνει τη φασαρία και επηρεάζεται από αυτή. Πρέπει λοιπόν να του εξηγείτε ότι και οι μεγάλοι κάποιες φορές μαλώνουν, όμως μετά συμφιλιώνονται. Εάν παρίσταται σε μια φασαρία είναι σκόπιμο να δει και τη συμφιλίωση.
Η σιωπή και η απόκρυψη των διαφωνιών είναι εξίσου επιζήμια γιατί η επιθετικότητα που οι γονείς προσπαθούν να κρύψουν από το παιδί βρίσκει άλλους τρόπους έκφρασης.
Πρέπει να αποφεύγετε να το εμπλέκετε στους καβγάδες που σας αφορούν και να μη μειώνετε ο ένας τον άλλον προσπαθώντας να κερδίσετε την εύνοιά του.
Ο διάλογος με το παιδί ύστερα από έναν καβγά είναι απαραίτητος.
Να το ενθαρρύνετε να εκφράζεται. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια οικογένεια όπου το κάθε μέλος της μπορεί να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του και τα συναισθήματά του μαθαίνει να αντιμετωπίζει θετικά τη ζωή.
Εάν οι καβγάδες είναι συχνοί και βίαιοι σημαίνει ότι υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία και είναι σκόπιμο να καταφύγετε σε κάποιον ειδικό.