Οποιαδήποτε κι αν είναι η αιτία της κακής σας διάθεσης ή του άγχους, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει συνέπειες στην εμφάνισή σας. Όχι μόνο στη όψη των εκφράσεων του προσώπου σας, αλλά κυρίως στις χημικές εκκρίσεις του οργανισμού σας, οι οποίες επηρεάζουν την εικόνα σας. Μάθετε πώς αντικατοπτρίζονται τα συναισθήματα στο σώμα, το δέρμα και τα μαλλιά σύμφωνα με την επιστήμη.
Το συναίσθημα της ανησυχίας και της θλίψης είναι κάποιοι από τους πιο ισχυρούς παράγοντες επιρροής στην ομορφιά μας καθώς πυροδοτούν την έκκριση κορτιζόλης. Αυτή η ουσία παράγεται από τα επινεφρίδια και έχει τεράστια επιρροή σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Για παράδειγμα, η κορτιζόλη προκαλεί αλλαγές στην έκκριση ορμονών οι οποίες ευθύνονται για την απώλεια και την αδυναμία των μαλλιών. Επίσης, συνδέεται με την αύξηση της όρεξης για φαγητό, την επιθυμία για γλυκά και εναπόθεση λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.
Επίσης, το άγχος είναι πολύ επιβαρυντικός παράγοντας για την επιδερμίδα μας και αυτό γίνεται άμεσα εμφανές. Δερματολόγοι από την πανεπιστημιακή σχολή ιατρικής του Stanford, παρατήρησαν σημαντική επιδείνωση της ακμής σε φοιτητές που βρίσκονταν σε περίοδο εξετάσεων σε σχέση με το υπόλοιπο τρίμηνο τους. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η ακμή υπό καταστάσεις πίεσης, οφείλεται στην υπερέκκριση σμήγματος, που είναι μια λιπαρή ύλη η οποία προστατεύει την επιδερμίδα αλλά όταν αναμειγνύεται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια, φράζει του πόρους και τους θύλακες της τρίχας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σπυράκια. Τα κύτταρα που παράγουν το σμήγμα, έχουν υποδοχείς ορμονών που ευθύνονται για το άγχος-αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή σμήγματος συνδέεται άμεσα με αγχωτικές καταστάσεις.
Το χρόνιο άγχος μπορεί επίσης να διακόψει την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό μας. Όταν συμβαίνει αυτό, η επιδερμίδα γίνεται πιο λεπτή, αδύναμη και αφυδατωμένη καθώς το κολλαγόνο έχει την ιδιότητα να συγκρατεί τα επίπεδα ενυδάτωσης στο δέρμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, παρατηρείται δυσκολία στην επούλωση τραυματισμών της επιδερμίδας.