Έχετε παρατηρήσει ποτέ πως κάποια σπυράκια που μπορεί να είχατε πριν κάνετε ηλιοθεραπεία, μετά από την έκθεση στον ήλιο έχουν εξαφανιστεί; Όσο θετικό και να είναι, πρέπει να γνωρίζετε ότι θέτετε σε κίνδυνο την επιδερμίδα σας! Από την άλλη πλευρά, τα αντιηλιακά λόγω της σύστασής τους αρκετές φορές ευθύνονται για την περιστασιακή ακμή, αυτό όμως δεν είναι λόγος για να τα αποφεύγετε. Μάθετε τι πρέπει να κάνετε!
Ο ήλιος και το αλάτι από μια άποψη βοηθούν καθώς "ξεραίνουν" το σπυράκι, όμως μπορεί να αφήσουν σημάδι και επιδερμική βλάβη. Τα βακτήρια που προκαλούν την εξάπλωση της ακμής δεν αντέχουν σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες όπως η ζέστη του ήλιου, για αυτό το λόγο φαίνεται ότι τα σπυράκια μειώνονται μετά από την ηλιοθεραπεία. Στην περίπτωση όμως που χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε θεραπεία ακμής, το δέρμα γίνεται αρκετά ευαίσθητο ώστε να είναι πιο επιρρεπές στις ηλιακές ακτίνες. Επίσης, η εφίδρωση από την υψηλή θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένους πόρους ενώ δεδομένου ότι σκουπίζετε πιο συχνά το πρόσωπο λόγω αυτής της κατάστασης, το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο. Η χρυσή τομή μεταξύ του αντιηλιακού και της ακμής είναι να βρείτε την κατάλληλη σύσταση ώστε να μην επιδεινώνεται το πρόβλημα ενώ θα απολαμβάνετε τη θάλασσα ξέγνοιαστα.
Το συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεστε την απαραίτητη προστασία διαφορετικά θα καταλήξετε με "ηλιοκαμένη" ακμή. Για να εμποδίσετε το αντιηλιακό να σας προκαλέσει έξαρση, θα πρέπει να προσέχετε:
- να είναι τουλάχιστον με 30 SPF,
- να αναγράφεται ο όρος Non-comedogenic (που σημαίνει ότι δε θα φράξει τους πόρους),
- να μην έχει άρωμα, έλαια, χρώμα ή οινόπνευμα,
- να μην περιέχει titanium dioxide. Είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αντιηλιακές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις ακμής. Εναλλακτικά, προτιμήστε το αντιηλιακό σας να περιέχει zinc dioxide.