Απαραίτητη η καθημερινή χρήση αντιηλιακού!

Θα συμφωνήσετε ότι η προστασία από τον ήλιο απασχολεί τις περισσότερες από εμάς κυρίως το καλοκαίρι. Σε μια χώρα όμως με ηλιοφάνεια όλες τις εποχές του χρόνου, όπως η Ελλάδα, το αντιηλιακό είναι ένα προϊόν που πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά σε όσα σημεία έρχονται σε επαφή με τις ηλιακές ακτίνες προκειμένου να προλαμβάνουμε τη γήρανση του δέρματος και τις κακοήθεις παθήσεις. Εάν χρειάζεστε χειροπιαστά επιχειρήματα, μάθετε περισσότερα στην παρακάτω έρευνα!

Το 2011 ερευνητές στο πανεπιστήμιο Queensland βρήκαν ότι η χρήση αντιηλιακού φαίνεται να προλαμβάνει το μελάνωμα, ωστόσο αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που κάποιος φοράει αντιηλιακό συνεχώς, χωρίς να το ξεχνάει σχεδόν ποτέ. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μια ομάδα ανθρώπων που ήδη συμμετείχαν σε μια έρευνα για τον καρκίνο του δέρματος και πιο συγκεκριμένα 903 ανθρώπους κάτω των 55 ετών με ανοικτό χρώμα δέρματος. Από τους μισούς ζητήθηκε να χρησιμοποιούν αντιηλιακό κατά το δοκούν και από τους άλλους μισούς να βάζουν αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 15 SPF κάθε πρωί, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μετά το μπάνιο τους, μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ή αφού είχαν ιδρώσει πολύ. Επίσης, ζητήθηκε σε κάποιους από αυτούς τυχαία να παίρνουν καθημερινά ένα συμπλήρωμα β-καροτίνης, που είναι γνωστό αντιοξειδωτικό, ή ένα εικονικό σκεύασμα. 

Αυτό διήρκεσε για τεσσερισήμισι χρόνια, ενώ στην αρχή και στο τέλος του διαστήματος φτιάχτηκαν καλούπια των χεριών των συμμετεχόντων από σιλικόνη. Οι ερευνητές εξέτασαν τα καλούπια για σημάδια φωτογήρανσης, δηλαδή αλλαγές στις μικροσκοπικές γραμμές και ρυτίδες που υποδεικνύουν ζημιά από τον ήλιο.

Τα αποτελέσματα; Παρόλο που οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι πήραν μέτρα προφύλαξης από τον ήλιο, το δέρμα όσων χρησιμοποιούσαν καθημερινά αντιηλιακό υπέστη 24% λιγότερη γήρανση έναντι εκείνων που φορούσαν αντιηλιακό περιστασιακά. Το αποτέλεσμα αυτό ίσχυσε για όσους είχαν νεότερο δέρμα στο ξεκίνημα της έρευνας, δηλαδή εάν το δέρμα τους ήταν ήδη γερασμένο, το αντιηλιακό δεν έκανε και πολλά. Το αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα δεν είχε καμιά συνολική επίδραση στην ποιότητα του δέρματος, παρόλο που οι εμπνευστές της έρευνας ισχυρίζονταν ότι δε μπορεί να αγνοηθεί μια μικρή επιβράδυνση ή επιτάχυνση της γήρανσης. 

Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμή με τυχαία δείγματα ανθρώπων που φαίνεται να δείχνει ότι το αντιηλιακό είναι όπλο ενάντια στη γήρανση του δέρματος. Εάν προσθέσουμε σε αυτό και τα όσα ήδη γνωρίζουμε για την πρόληψη του μελανώματος, λένε οι ειδικοί, ίσως η έρευνα αυτή μας κάνει να βρούμε χρόνο να βάζουμε αντιηλιακό όσο πιο συχνά γίνεται. Ειδικά αν λάβει κανείς υπ' όψιν του πως δεν ήταν κανένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα υπόδειγμα στις συστάσεις των ερευνητών. Μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, το 77% των ανθρώπων που έλαβαν μέρος και από τους οποίους ζητήθηκε η καθημερινή χρήση αντιηλιακού, ανέφεραν ότι το χρησιμοποιούσαν 3 με 4 φορές την εβδομάδα.