Πινέλα: τα είδη και οι διαφορές τους!

Αποτελούν επένδυση και εργαλεία για ένα ολοκληρωμένο μακιγιάζ. Σίγουρα αυτό που δε λείπει από καμία γυναίκα είναι ένα πινέλο ρουζ, όμως υπάρχουν πολλά άλλα για διαφορετικές χρήσεις το καθένα. Οι βασικές διαφορές τους βρίσκονται στις τρίχες από τις οποίες είναι φτιαγμένα καθώς και στο σχήμα και την πυκνότητά τους. Αυτά τα δύο καθορίζουν την περιοχή του προσώπου που χρησιμοποιούνται, το είδος και την υφή του προϊόντος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι ένα πινέλο είναι αυστηρά και μόνο για μια χρήση, κάτι που πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας στην επιλογή των πινέλων που θα βάλετε στη συλλογή σας. Μάθετε περισσότερα!

Τα πινέλα χωρίζονται σε αυτά που έχουν συνθετικές τρίχες και αυτά που έχουν φυσικές. Οι φυσικές τρίχες είναι συνήθως από ζώα ενώ οι συνθετικές από νάιλον ή τεκλόν.

Όσα έχουν συνθετικές τρίχες είναι συνήθως καλύτερα για την εφαρμογή προϊόντων με κρεμώδη σύσταση όπως το ρουζ σε κρέμα, τα foundation, οι κρεμώδεις σκιές κ.α. Αυτό γιατί οι συνθετικές τρίχες είναι πολύ λείες και δε μπορούν να κρατήσουν καλά υλικό σε μορφή πούδρας με αποτέλεσμα να μειώνουν την ένταση του προϊόντος κατά την εφαρμογή.

Τα πινέλα με φυσικές τρίχες είναι καλύτερα για να συγκρατούν υλικά σε μορφή πούδρας όπως σκιές σε σκόνη, foundation σε πούδρα και ρουζ σε πούδρα, διευκολύνοντας την εφαρμογή χρώματος. Τα πινέλα με φυσική τρίχα είναι γενικότερα καλύτερα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει όλα τα πινέλα μας να είναι από φυσική τρίχα καθώς αυτό που λαμβάνουμε υπ' όψιν μας είναι το είδος του προϊόντος που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.

Επίσης, το σχήμα, η πυκνότητα και η σκληρότητα της τρίχας είναι αυτά που καθορίζουν σε ποιο σημείο του προσώπου λειτουργούν καλύτερα, την απόδοση σε χρωματικό τόνο καθώς και την όψη του αποτελέσματος. Όσο πιο πυκνό σε τρίχα είναι ένα πινέλο τόσο μεγαλύτερη ποσότητα χρώματος συγκρατεί και τόσο περισσότερο χρώμα απλώνει. Όσο η τρίχα του πινέλου γίνεται πιο αραιή τόσο λιγότερη συγκέντρωση χρώματος συγκρατεί και εφαρμόζει, για αυτό και αυτά τα πινέλα τα χρησιμοποιούμε για σβήσιμο (blending).

Μια σειρά από πινέλα δε σημαίνει ότι πρέπει να σας κοστίσει μια περιουσία. Πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας σε ποιο μέρος του μακιγιάζ σας θέλετε να δώσετε περισσότερο προσοχή ώστε να επενδύσετε αρχικά στα αντίστοιχα εργαλεία. Τα πινέλα πρέπει να είναι ανθεκτικά ώστε να αντέξουν για καιρό και να σας δίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.