Συνήθως η εμμηνόπαυση έρχεται στην ηλικία των 50-52 ετών. Δεν είναι όμως κάτι που συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Το σώμα μας αρχίζει να προετοιμάζεται γι' αυτή τη μεγάλη αλλαγή μερικά χρόνια πριν. Σήμερα θα σας μιλήσουμε για κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των ενοχλήσεων και των συμπτωμάτων της κλιμακτηρίου και να βοηθήσουν τη γυναίκα να παραμείνει υγιής στο μέλλον.
Οι βιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στον οργανισμό μιας γυναίκας τα επτά με οκτώ χρόνια, που προηγούνται της εμμηνόπαυσης, χαρακτηρίζονται ως προ-εμμηνοπαυσιακό ή περί-εμμηνοπαυσιακό στάδιο. Την περίοδο αυτή οι ωοθήκες αρχίζουν να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα, με αποτέλεσμα ο κύκλος να διαταράσσεται και η συχνότητα του να μειώνεται.
Τι μπορείτε να κάνετε
Καλή διατροφή
Επειδή ο κίνδυνος οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνεται αυτή την περίοδο, η σωστή διατροφή παίζει σημαντικότερο ρόλο από ποτέ. Συνιστάται διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Η επιπλέον πρόσληψη ασβεστίου είναι σημαντική, είτε αυτό λαμβάνεται από τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είτε με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ασβέστιο. Θα πρέπει να αποφεύγεται η καφεΐνη, που προκαλεί εξάψεις.
Τακτική σωματική άσκηση
Η συχνή άσκηση βοηθά στη διατήρηση του χαμηλού σωματικού βάρους, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, δυναμώνει τα οστά και χαρίζει ψυχική ευεξία. Συνιστώνται 30 λεπτά άσκησης ή περισσότερο σχεδόν κάθε ημέρα.
Μείωση του στρες
Υπάρχουν τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η γιόγκα, που βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και των συμπτωμάτων του.
Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση