Η κυτταρίτιδα είναι ένα γυναικείο πρόβλημα και υπάρχουν πολλές αιτίες για τη δημιουργία της. Σήμερα θα σας μιλήσουμε για μερικές από αυτές.
Η παχυσαρκία
Η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο που συνοδεύει τις παχύσαρκες γυναίκες και αυτό γιατί το αυξημένο βάρος επιβαρύνει τη φλεβική και λεμφική κυκλοφορία. Η υπερβολική λήψη τροφής αυξάνει τον αριθμό και το μέγεθος των λιποκυττάρων, τα οποία εναποτίθενται με μορφή λιπωδών μαζών στον υποδόριο ιστό. Οι λιπώδεις αυτές μάζες συμπιέζουν τα αγγεία δημιουργώντας προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα με αποτέλεσμα την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Η διατροφή
Η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο θέμα της κυτταρίτιδας. Η σωστή διατροφή μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα της κυτταρίτιδας. Η διατροφή θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από λιπαρά, άμυλο, ζάχαρη, οινόπνευμα, κάπνισμα, καφεΐνη κ.α. Αντίθετα θα πρέπει να περιέχει φρούτα, άπαχα τυριά, ψητά ψάρια και κρέας, λαχανικά, όλα μαγειρεμένα με ελάχιστο λίπος και καρυκεύματα. Το οινόπνευμα σε μεγάλες δόσεις επιβαρύνει την ηπατική λειτουργία και συνεπώς το μεταβολισμό.
Το κυκλοφορικό
Το κυκλοφορικό πρόβλημα που δημιουργείται στα κάτω άκρα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου παρεμποδίζει την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών καθώς και την αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. Αυτά συσσωρεύονται σαν τοξίνες και εμποδίζουν το μεταβολισμό του νερού. Η κατακράτηση σημαντικής ποσότητας νερού στους ιστούς έχει σαν συνέπεια την κυτταρίτιδα. Η ανεπαρκής φλεβική-λεμφική κυκλοφορία του αίματος είναι συχνά κληρονομική ή οφείλεται σε προβλήματα στάσης (που έχουν σχέση με την εργασία, σφιχτό ντύσιμο, ορθοστασία κ.α).
Τα οιστρογόνα
Οι ωοθήκες εκκρίνουν τα οιστρογόνα, τις ορμόνες που καθορίζουν την έμμηνο ρύση. Η υπερέκκριση των ορμονών αυτών, δημιουργεί κατακράτηση νερού το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την κυτταρίτιδα. Γύρω στις 4-8 ημέρες πριν την έμμηνο ρύση ο συνδετικός ιστός των γλουτιαίων και των μηρών γεμίζει με νερό και αν και η κατακράτηση αυτή εξαφανίζεται με την εμφάνιση της περιόδου, μένουν κάποια υπολείμματα. Αντίθετα, οι ανδρικές ορμόνες (τεστοστερόνη ή ανδρογόνα), υποβοηθούν τη συμπαγή υφή του συνδετικού ιστού γι' αυτό και δεν εκδηλώνεται η κυτταρίτιδα στους άνδρες (εκτός αν υπάρχει ανεπάρκεια ανδρογόνων). Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στον άνδρα οι ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης του υποδέρματος, όπου ανάμεσα τους βρίσκονται τα λιποκύτταρα, διατάσσονται χιαστί με αποτέλεσμα να μην αφήνουν τα λιποκύτταρα να αναπτυχθούν. Στις γυναίκες οι ίνες αυτές διατάσσονται κάθετα, έτσι ώστε να αφήνουν περιθώρια στην ανάπτυξη των λιποκυττάρων.
Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση