Σίγουρα ο εαυτός μας είναι ο πιο αυστηρός μας κριτής! Η εξωτερική εμφάνιση είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του "εαυτού" αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρέπει να επενδύουμε στη εμφάνιση με μοναδικό σκοπό να ανεβάσουμε την αξία μας ως άνθρωποι γιατί με αυτό τον τρόπο η εσωτερική μας πλευρά μένει παραμελημένη!
Οι περισσότερες γυναίκες με ποσοστό 69%, ανησυχούν για την κοιλιά τους ενώ για τους άντρες αντιστοιχεί το 52%.
Στις γυναίκες η μικρότερη ανησυχία σχετίζεται με:
- την επιδερμίδα σε ποσοστό 40%
- τους μηρούς σε ποσοστό 39%
- τα μαλλιά σε ποσοστό 32%
- την κυτταρίτιδα σε ποσοστό 29%
- τους γλουτούς σε ποσοστό 29%.
Όταν οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν σε ποια ηλικία ένιωθαν καλύτερα για το σώμα τους, γυναίκες και άντρες απάντησαν στα 27 τους χρόνια!
Και ενώ το 80% των γυναικών κάτω των 24 ετών ανησυχούν για την εμφάνισή τους συχνά, στις ηλικίες των 55+ αυτό το ποσοστό μειώνεται σε 52%.
Σύμφωνα με ψυχολόγους, τα προβλήματα αρχίζουν όταν υπάρχει εμμονή με τα αυτά που δε μας αρέσουν στην εμφάνισή μας και αυτό μπορεί να αποτελέσει την αιτία για σοβαρές ψυχοσωματικές διαταραχές.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να μειώσουμε αυτές τις αρνητικές σκέψεις:
1. Αποσπάμε τον εαυτό μας. Αν είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουμε αυτές τις κακές σκέψεις ή να τις αλλάξουμε, δοκιμάζουμε να κάνουμε κάτι ενεργητικό όπως είναι μια βόλτα, η άθληση, ακόμα και δουλειές του σπιτιού.
2. Αποδεχόμαστε τον εαυτό μας. Είναι μια διαδικασία αυτοδιδασκαλίας όπου μαθαίνουμε να εκτιμάμε το σώμα μας για το τι μπορεί να κάνει και όχι απλά για το πώς φαίνεται. Κλειδί για αυτό είναι να απεμπλακούμε από χαρακτηρισμούς όπως "όμορφο" ή "άσχημο". Όταν θέτουμε υγιείς στόχους και σταματάμε να επικεντρωνόμαστε σε όλα τα αρνητικά του σώματος αποκτούμε καλύτερη σχέση με αυτό.