Η επιλογή του σωστού foundation μπορεί να γίνει αρκετά πολύπλοκο θέμα. Βασική προϋπόθεση για να γίνει σωστά είναι να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί το καθένα από αυτά, άρα τι ιδιότητες τους προσδίδουν οι ουσίες που περιέχουν!
Τα περισσότερα foundation περιέχουν τα ίδια βασικά συστατικά. Αυτό που τα διαφοροποιεί μεταξύ τους είναι τα πρόσθετα. Συνθέσεις όπως τα πεπτίδια, οι βιταμίνες, ο δείκτης SPF και βοτανικά εκχυλίσματα, μπορεί να αλλάξουν τα οφέλη για την επιδερμίδα καθώς και το τελείωμα (matte ή γυαλιστερό) ή τη διάρκεια του προϊόντος. Η συγκέντρωση χρώματος επίσης διαφέρει. Για παράδειγμα, τα tinted moisturizers/bb creams μπορεί να περιέχουν έως 2% χρώμα για να ένα διάφανο τελείωμα χωρίς καλυπτικές ιδιότητες ενώ ένα κανονικό foundation πλήρους κάλυψης περιέχει 15% ή περισσότερο χρώμα.
Η βάση: νερό σε διάλυμα σιλικόνης (Water-in-Silicone Emulsions)! Συχνά τα foundations σε υγρή μορφή γλιστράνε απαλά στην επιδερμίδα διανέμοντας το χρώμα ομοιόμορφα λόγω αυτού του διαλύματος. Παράγωγα σιλικόνης αναμειγνύονται χωρίς όμως να διαλύονται με νερό. Η σιλικόνη βοηθάει στο να μπορεί το foundation να απλωθεί εύκολα στο δέρμα και να είναι απαλό χωρίς να στέκεται βαρύ και συμπαγές. Θα βρείτε αυτό το συστατικό στις ετικέτες του foundation ως: cyclopentasiloxane, phenyl trimethicone ή dimethicone.
Emulsifiers: στις ετικέτες θα τα βρείτε ως dimethicone crosspolymer ή polysilicone-11. Η σιλικόνη και το νερό δεν αναμειγνύονται καλά, συνεπώς τα emulsifiers βοηθάνε τα συστατικά του foundation να μη διαχωρίζονται και να παραμένουν ως ένα ομοιογενές υγρό. Επίσης, προσδίδουν απαλή αίσθηση στο δέρμα και ομοιόμορφη κατανομή χρώματος.
Pigments: ή χρωστικές. Χημικές ονομασίες στις ετικέτες titanium dioxides ή iron oxides. Είναι ορυκτά τα οποία προσδίδουν χρώμα στο υγρό foundation και η συγκέντρωσή τους κυμαίνεται από 2% έως 15%, ανάλογα με το τι κάλυψη δίνεται.
Μεταβλητά συστατικά: μερικές ονομασίες τους είναι cyclomethicone, isohexadecane και isododecane. Αυτά παραμένουν υγρά μέχρι να απλώσετε και να σβήσετε το foundation και μετά εξατμίζονται, σταθεροποιώντας το και δίνοντας διάρκεια.
Ορυκτή άργιλος: μπορεί να τα συναντήσετε ως quaternium-90 bentonite, silica, kaolin, Amazonian clay. Η δουλειά τους είναι να απορροφούν τα έλαια και να δίνουν πιο στεγνή αίσθηση στο δέρμα. Τα oil-free foundation τα περιέχουν σε μεγαλύτερη συγκέντρωση.
Ενυδατικοί παράγοντες: glycerin, squalane, capric ή caprylic triglyceride. Κρατάνε την υγρασία στην επιδερμίδα απορροφώντας μόρια νερού από την ατμόσφαιρα.
Συστατικά λάμψης: όσα foundations περιέχουν τις λέξεις illumination, HD ή glowing και εξειδικεύονται στο να χαρίζουν λάμψη, σίγουρα περιέχουν κάποιο από αυτά mica, bismuth oxychloride. Αυτό που κάνουν είναι να αντανακλούν το φως, προσφέροντας λάμψη στην επιδερμίδα και "μαλακώνοντας" έτσι τις ατέλειες.
Συντηρητικά: ονομασίες που τα βρίσκουμε είναι phenoxyethanol, parabens, food-grade potassium sorbate. Προστατεύουν το foundation από μικροβιακές μολύνσεις.
Tip: προτιμήστε ένα foundation που όχι μόνο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δέρματος σας αλλά θα βρίσκεται σε συσκευασία με αντλία και όχι με ανοιχτό στόμιο γιατί έτσι θα έχετε καλύτερη υγιεινή.