Είναι πολύ δημιουργικό και αρκετά οικονομικό να φτιάχνουμε μόνες μας κάποια πράγματα αλλά χωρίς πρόσβαση σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, τα κατάλληλα συντηρητικά και τον ποιοτικό έλεγχο για την εξασφάλιση της κατάλληλης φόρμουλας, διατρέχουμε το ρίσκο μια πιθανής μόλυνσης. Μάθετε μερικούς κανόνες υγιεινής που πρέπει να ακολουθείτε πιστά για όλες τις σπιτικές συνταγές περιποίησης!
Η μούχλα, τα βακτηρίδια και οι μικροοργανισμοί υπάρχουν ακόμα και σε υγιείς οργανισμούς αλλά όταν πολλαπλασιαστούν μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Αυτοί είναι μερικοί απλοί κανόνες:
Νερό: στις συνταγές που πρέπει να το συμπεριλάβετε, μη χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης γιατί ποτέ δεν είναι απόλυτα καθαρό. Προτιμήστε εμφιαλωμένο ή αποσταγμένο νερό.
Καθαρά εργαλεία: τα γάντια μιας χρήσης, οι σπάτουλες μιας χρήσης και τα αποστειρωμένα βαζάκια είναι βασική προϋπόθεση για να διατηρηθούν αναλλοίωτα τα προϊόντα.
Συντήρηση: πολλά DIY καλλυντικά χρειάζονται διατήρηση εντός ψυγείου. Αυτό γιατί στις χαμηλές θερμοκρασίες μειώνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης μικροβίων. Αντίθετα, η υγρασία και η ζέστη είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν βλαβεροί μικροοργανισμοί.
Ημερομηνία λήξης: οτιδήποτε φτιάχνουμε μόνες μας με φυσικά συστατικά είναι γρήγορα αναλώσιμο μιας και δεν περιέχει χημικά συντηρητικά. Συνεπώς, πρέπει να καταναλώνεται εντός δύο εβδομάδων.
Φυσικά συντηρητικά: όταν επιτρέπεται από τη συνταγή, μπορούμε να προσθέσουμε κάποια φυσικά αντισηπτικά όπως το έλαιο δενδρολίβανου, κανέλας και grapefruit. Επίσης, η φυτική γλυκερίνη, το neem oil, το λεμόνι και το ξύδι. Επειδή κάποια από αυτά μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα, καλό είναι να κάνετε ένα μικρό τεστ πριν τα δοκιμάσετε.
Το μέγεθος: ο καλύτερος τρόπος για να σιγουρέψετε ότι το προϊόν θα είναι κατάλληλο για χρήση πριν χαλάσει, είναι να φτιάχνετε μικρή ποσότητα που θα καταναλωθεί πιο γρήγορα.
Τέλος, αν παρατηρήσετε περίεργη υφή ή μυρωδιά, απλά πετάξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη!