Το υπεροξείδιο του βενζολίου και το σαλικυλικό οξύ αποτελούν δύο από τις καλύτερες ουσίες κατά της ακμής και σίγουρα από τις πιο οικονομικές. Σχεδόν κάθε καλλυντικό για την ακμή, περιέχει σίγουρα ένα από αυτά τα δύο οξέα, ωστόσο δεν είναι εύκολο να αποφασίσεις ποιο μπορεί να είναι καταλληλότερο για την ακμή στο κάθε άτομο και ίσως αν επιλέξεις το λάθος προϊόν, τα αποτελέσματα να είναι χειρότερα. Διαβάστε τι ιδιότητες έχει το καθένα και πώς διαφοροποιούνται για να επιλέξετε αυτό που θα ταιριάξει καλύτερα στο δέρμα σας.
Υπεροξείδιο του βενζολίου: όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα διαχωρίζεται σε βενζοϊκό οξύ και οξυγόνο. Το οξυγόνο σκοτώνει τα P βακτηρίδια, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία ακμής. Το βενζοϊκό οξύ προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα και στη συνέχεια ξεφλούδισμα, κάτι που βοηθάει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και σμήγματος που ερεθίζουν τους θύλακες στο δέρμα προκαλώντας σπυράκια. Η ουσία στα περισσότερα σκευάσματα διατίθεται μέχρι 10% σε περιεκτικότητα αλλά σύμφωνα με έρευνες η συγκέντρωση μόλις 2.5% είναι εξίσου αποτελεσματική και λιγότερο επιθετική για την επιδερμίδα. Είναι μια δυνατή ουσία που μπορεί να διαπερνά τους πόρους σε βάθος αλλά και να ξηράνει αρκετά το δέρμα. Αν η ακμή αποτελείται από σπυράκια κάτω από το δέρμα και βαθιά, το υπεροξείδιο του βενζολίου είναι μια ασφαλής επιλογή μιας και προσφέρει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και απολέπιση μαζί. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή αν η ακμή είναι ελαφριάς μορφής και το δέρμα ευαίσθητο, γιατί μπορεί να κάνει την κατάσταση χειρότερη αν δε χρησιμοποιηθεί σωστά.
Σαλικυλικό οξύ: για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες και τα άτομα που έχουν αρκετά μαύρα στίγματα, αυτή η ουσία είναι η λύση. Έχει επίσης απολεπιστικές ιδιότητες αλλά σε πολύ πιο ήπιο βαθμό και δεν περιέχει οξυγόνο για την καταπολέμηση των βακτηριδίων. Αν η επιδερμίδα έχει αρκετά στίγματα επιφανειακά και κλειστούς πόρους, τότε το σαλικυλικό οξύ είναι η κατάλληλη επιλογή. Είναι πιο ασφαλής επιλογή δεδομένου ότι δε θα ερεθίσει τόσο το δέρμα αλλά η χρήση και σε αυτό, πρέπει να γίνεται με μέτρο.
Δείτε επίσης:
Τι μπορεί να κάνει το δέρμα σας να "ξεσπάσει";
Πολύτιμες συμβουλές για να καταπολεμήσετε την ακμή!
Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή με τέσσερα υλικά που έχετε στο σπίτι!
Απολέπιση για το ευαίσθητο δέρμα!